De Europese Unie importeert meer voeding dan het exporteert en heeft door zijn voedingsconsumptie een hele schadelijke impact op de planeet. Dat zegt WWF in een nieuw rapport.

Europa voedt de wereld, wil een hardnekkig idee, maar dat klopt niet, zegt WWF in het rapport ‘Europe eats the world’. Het tegendeel is waar: het Europese continent consumeert op grote schaal door meer te importeren dan het exporteert. Het Europese voedingspatroon is schadelijk voor de planeet, omdat het natuurlijke hulpbronnen aantast, wereldwijde ontbossing veroorzaakt en visbestanden uitput. De EU importeert twee keer zoveel vis als het zelf exporteert uit vooral tropische regio’s. Daarbij komt dat 40% van de geproduceerde voeding in Europa nooit geconsumeerd wordt – goed voor zo’n 173 kilogram per persoon per jaar - , met alle gevolgen vandien voor het klimaat en voor de biodiversiteit. 

Anders consumeren

De huidige moeilijkheden die er voor voedingsproductie zijn door de oorlog in Oekraïne kunnen niet opgelost worden door de voedingsproductie in Europa op te drijven, zegt Ester Asin, directeur van de WWF European Policy Office. “Als antwoord op de globale voedseltekorten en prijsverhogingen door de oorlog in Oekraïne suggereren sommigen dat de Europese Unie zijn milieunormen moet aanpassen om zo zijn productie te vergroten en de rest van de wereld te voeden. Dat is fout en misleidend. Alleen een meer duurzaam voedingssysteem kan zorgen voor voedselveiligheid in Europa en de rest van de wereld. De Europese Unie moet zich niet concentreren op meer produceren, maar op een andere manier van consumeren en produceren.”

Consumenten willen het anders

Volgens het WWF willen Europese consumenten het anders aanpakken. “Drie op vijf Europeanen wil duurzamer eten en drie op vier wil dat Europa wetgeving maakt die garandeert dat alle producten die in de EU verkocht worden niet leiden tot verlies in biodiversiteit”, aldus het WWF. “Voedingsbedrijven zijn steeds meer bezig met een natuurvriendelijke productie, regeneratieve landbouw en hogere normen voor dierenwelzijn. Vandaag worden 14,6 miljoen hectare land in de EU en het Verenigd Koninkrijk – 8,1% van de totale landbouwgrond – op een biologische manier bewerkt door bijna 350.000 producenten. De Europese bio-markt is sinds 2010 verdubbeld in waarde.”