Het Europees Parlement en de Europese lidstaten zijn het eens geworden over een aanpak om het gebruik van plastieken wegwerpzakjes terug te dringen. Elke lidstaat zou hierbij vanaf 2018 twee keuzes krijgen: ofwel voeren ze vanaf een heffing op plastic wegwerptasjes in, ofwel hanteren ze doelstellingen om het gebruik ervan in te dijken. 

Europa werkt al sinds 2013 aan een plan om het gebruik van de vervuilende wegwerpzakjes in te dijken. Gisterennacht (18/11/2014) kwamen het Europees Parlement en de lidstaten tot een akkoord. De geplande maatregelen moeten ervoor zorgen dat tegen eind 2019 elke Europeaan nog maar gemiddeld 90 zakjes per jaar gebruikt. Tegen eind 2025 zou dat aantal verder moeten dalen tot 40 zakjes per persoon. Ter vergelijking: momenteel de gemiddelde Europese burger jaarlijks nog zo'n 176 wegwerpzakjes.

Toch is het nog niet zeker of het plan er komt. De Europese Commissie moet het akkoord immers nog goedkeuren. Gezien de Commissie van een “betere regulering” één van haar stokpaardjes gemaakt heeft, riskeert het voorstel daar op een njet te stuiten. In dat geval kan het voorstel het nog altijd halen door unaniem goedgekeurd te worden door alle 28 lidstaten.