Euro Shoe Group, de vennootschap achter schoenen- en kledingketen Bristol, vraagt een gerechtelijke reorganisatie aan bij de rechtbank van Hasselt. Dat maakte de groep vandaag bekend tijdens een ondernemingsraad.

Slechts nieuws voor de vennootschap achter schoenketen Bristol: Euro Shoe Group kampt namelijk al jaren met verlies en heeft daarom besloten om een verzoekschrift in te dienen voor een gerechtelijke reorganisatie bij de rechtbank van Hasselt. Zo maakte het bedrijf vandaag bekend aan haar medewerkers en haar ondernemingsraad. “Sinds 2019 kampt Euro Shoe Group met aanhoudende economische uitdagingen, waaronder de impact van de sluitingen tijdens de COVID-19-pandemie, stijgende huur- en energiekosten, en een dalende koopkracht van consumenten. Ondanks aanzienlijke inspanningen om de financiële situatie te verbeteren in het moeilijke economische klimaat, bleven de positieve resultaten sinds het najaar van 2023 uit”, licht het bedrijf toe in een persbericht. Volgens de groep moet de gerechtelijke reorganisatie - indien die wordt goedgekeurd - helpen om de groep financiële ademruimte te geven door tijdelijke opschorting van uitstaande externe betalingen. Daardoor kan het bedrijf op zoek gaan naar potentiële overnemers voor het geheel of delen, aldus Elise Vanaudenhove, CEO van Euro Shoe Group, die benadrukt dat de medewerkers regelmatig en transparant op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen en vooruitgang in dit proces. Naast het indienen van het verzoekschrift, plant Euro Shoe Group organiseert de groep vanaf volgende week ook een uitverkoop in zijn Bristol-winkels “om de continuïteit van de organisatie te garanderen terwijl de procedure loopt”.

Voor Kevin Kiggen van de christelijke vakbond ACV komt deze beslissing als een verrassing, zo vertelt hij aan De Tijd: "De omzetten in de Belgische winkels waren begin dit jaar licht beter dan de jaren ervoor. Maar vermoedelijk heeft het slechte weer van de laatste maande de verkoop van de zomercollectie parten gespeeld. Maandag komt er overleg met de directie, dan weten we meer." Euro Shoe Group benadrukt wel dat deze beslissing enkel betrekking heeft op de Belgische activiteiten. Nederland blijft dus buiten schot. Al is ook daar de situatie niet optimaal. Bristol maakt er namelijk al enkele jaren verlies en lijkt te kampen met personeelstekorten en een daling van het aantal werknemers. Daarnaast heeft het bedrijf ook te maken met huurachterstanden. Daardoor overwoog het om te vertrekken uit Nederland.