Dan toch geen mirakel voor Makro: het bod van een mysterieus Frans bedrijf werd niet geloofwaardig geacht door de gerechtsmandatarissen die door de Antwerpse ondernemingsrechtbank zijn aangesteld. Makro Cash & Carry Belgium stevent dus af op een faillissement. Enkel de Metro-tak lijkt nog gered te kunnen worden.

Het ziet er niet goed uit voor Makro. Aan het einde van de biedingsprocedure voor de overname van Makro Cash & Carry Belgium, de moedermaatschappij van de Makro- en Metro-winkels in België, hadden de curatoren van het bedrijf vijf voorstellen ontvangen. Slechts één daarvan was voor de Makro-winkels, en die werd zopas afgewezen. Volgens De Standaard kwam het bod van een Franse vennootschap in oprichting dat beloofde 70% van de bedreigde banen te redden. Maar nu blijkt dat het lage bod niet voldoet aan de biedingvereisten en dat er bovendien een Belg bij betrokken zou zijn die al eerder was veroordeeld wegens fraude.

Voor Metro is de toekomst iets rooskleuriger. De Nederlandse groothandel Sligro zou zo'n 55 miljoen euro hebben geboden voor de overname van 10 van de 11 Metro-winkels in België. Dat is een pak meer dan het symbolische bod dat Vincent Nolf deed. Waarom maar 10 winkels? Omdat Sligro al een Antwerpse vestiging heeft. Metro Evergem is evenmin een prioriteit en zou ook kunnen worden overgenomen door een "lokale" bieder: de Limburgse groep Van Zon, die dan misschien geen zwaargewicht is maar wel een geloofwaardige en belangrijke speler is, met een omzet van 88 miljoen euro en 200 werknemers. Mocht Sligro het merendeel van de Metro-winkels overnemen, dan wordt de Nederlandse groep marktleider van de Belgische foodservice. Bovendien zouden zo’n 500 jobs gered worden door de overname van Metro en zou dit nieuwe geld ook kunnen worden gebruikt om een deel van de ontslagvergoedingen voor het resterende personeel van Makro Cash & Carry te betalen. De biedingen die nog overblijven worden maandag voorgelegd aan de ondernemingsrechtbank. Een definitief besluit zal waarschijnlijk niet voor december worden genomen.