Vandaag opende de tijdelijke “Statiegeld Store” zijn deuren in Antwerpen. Klanten kunnen er tot en met zaterdag 17 november hun lege PET-flessen inleveren. Schoonmaakpionier Ecover wil op die manier zo veel mogelijk mensen sensibiliseren en vermijden dat plastic wordt weggeworpen door er ook na gebruik nog een waarde aan te geven.

De problematiek rondom wegwerpplastic leeft. Dat werd onlangs opnieuw duidelijk met de grote meerderheid van het Europees Parlement die stemde voor een verbod op het gebruik ervan. De discussie rondom de invoering van een statiegeldsysteem als oplossing heerst ook nog steeds, want de regering blijft de beslissing uitstellen. 

Expo, plastic talks en workshops

De tijdelijke store in hartje Antwerpen (Groendalstraat 14) moet mensen de waarde in laten zien van plastic. In ruil voor een PET-fles(sen) krijgt elke klant een euro en een fles Ecover afwasmiddel, gemaakt van 100% gerecycleerd plastic en 100% recycleerbaar. Vervolgens kan hij kiezen of hij de symbolische euro bijhoudt, of doneert aan de Statiegeldalliantie, een organisatie die zich inzet om het statiegeldsysteem in België en Nederland te implementeren.

Maar er is meer dan alleen statiegeld: tot en met zaterdag 17 november staat plastic centraal in de Statiegeld Store, met workshops, een ‘Let’s talk plastic’-debat met de statiegeldconnaisseurs van België én de expo ‘Trash to Treasure’, met spraakmakende objecten van mensen en merken die een waardevolle grondstof zien in wat anderen als afval beschouwen. 

Gesloten cirkel: van PET-fles naar discussietafel

De strijd tegen wegwerpplastic stopt voor Ecover niet na het sluiten van de Statiegeld Store. Van de ingeleverde PET-flessen in de Statiegeld Store gaat designer Dirk van der Kooij een ‘discussietafel’ maken. Als uitvinder en meubelmaker creëert Van der Kooij stoelen, tafels, lampen en kasten uit gerecycleerde grondstoffen. Dankzij een zelf uitgevonden maakproces met een grootse 3D-printer en dito pers, bewerkt hij die materialen tot interieurobjecten met herkenbare en verrassende structuren. De tafel wordt nadien ingezet om verder over het onderwerp door te praten. 

 “Met deze tijdelijke store willen we een sterk statement maken naar de consument, producent én de overheid. We roepen daarom iedereen op hun PET-flessen te komen inleveren in de komende dagen. We hopen op een grote opkomst om te laten zien dat statiegeld inderdaad werkt, zoals andere landen al ruimschoots hebben bewezen”, besluit Tom Domen, Innovatie Manager van Ecover