Ecover heeft een partnership gesloten met de Leuvense biergigant AB InBev. Samen brengen ze een afwasmiddel op de markt dat voor minstens een kwart bestaat uit restalcohol, afval dat na het brouwen van alcoholvrij bier overblijft. Een primeur in België.

Schoonmaakproducent Ecover, dat al 40 jaar streeft naar het reduceren van plastic, wil het probleem van de wegwerpmaatschappij aanpakken en sloot daarom een strategisch partnership met de bekende Leuvense brouwerij AB InBev. Het resultaat? De lancering van een limited edition afwasmiddel “Too Good to Waste“, dat voor minstens een kwart bestaat uit restalcohol, afval dat na het brouwen van alcoholvrij bier overblijft. Het afwasmiddel, dat in een fles zit die voor 100% bestaat uit gerecycleerd plastic, wordt geproduceerd in de Ecover-fabriek in Malle. Die werd onlangs bekroond met het international Platinum Zero Waste certificaat van TRUE (Total Resource Use and Efficiency), en is gebouwd met materiaal dat voor 90 procent bestaan uit gerecycleerde en hernieuwbare bronnen.

Met de lancering van dit limited edition afwasmiddel wil Ecover anderen aanmoedigen om afval met andere ogen te bekijken en samen een impactvolle verandering teweeg te brengen. En dat doet het bedrijf niet zomaar. Ecover heeft immers ambitieuze doelstellingen. “Ethanol en water afkomstig uit het bierbrouwproces gebruiken in afwasmiddel is slechts het begin”, reageert Ecover. De komende vijf tot tien jaar gaat het bedrijf immers nog meer producten op de markt brengen die deels bestaan uit restafval en wordt er zelfs geëxperimenteerd met producten gemaakt op basis van CO2 afval. Daarnaast wil ook AB InBev de graanresten en restalcohol die overblijven na het brouwen op een duurzame manier inzetten.  

“Onze samenwerking met Ecover is een belangrijke stap richting een duurzame hernieuwbare economie”, vertelt Yleni De Neve, milieumanager voor AB InBev Europa. “Bier wordt gebrouwen met vier natuurlijke ingrediënten. Zorg dragen voor de natuur is een essentiële opdracht voor ons als brouwer. Toen de populariteit van alcoholvrije bieren nog beperkt was, was de restalcohol gewoon een afvalstroom die organisch werd afgebroken. Maar gezien de stijgende populariteit van bieren als Jupiler 0.0% en Leffe Blonde 0.0%, hebben we meer ecologische en ambitieuzere toepassingen bedacht voor de restalcohol. Eerder dit jaar slaagden we er al in om ethanol om te zetten in biogas voor voertuigen. Onze lange termijnvisie is om van alcohol effectief een co-product te maken, niet langer een restproduct. Het partnership met Ecover past helemaal binnen de filosofie om restafval te upcyclen en positieve, duurzame verandering teweeg te brengen.”