In het centrum van Gent is de ecologische plantenwinkel Ympa opengegaan. Het initiatief van kwekerscoöperatie The Green Community komt volgend jaar ook naar andere Vlaamse steden.

In de Bennesteeg, vlakbij de Sint-Baafskathedraal en het Belfort, opende plantenwinkel Ympa de deuren. De tijdelijke winkel heeft een oppervlakte van 90 m² en biedt lokaal geteelde kamer- en tuinplanten, kruiden en andere bijhorende producten aan. De huidige winkel blijft er zeker tot 2022 als pop-up, maar gaat daarna op zoek naar een definitieve plek. 

De bloemen en planten zijn afkomstig van kwekers die zijn aangesloten bij The Green Community, een coöperatief netwerk van lokale kwekers en toeleveranciers. De leden van het netwerk verbinden zich ertoe duurzaam en ecologisch te werken. Zo zijn de kweekpotten in de Ympa-winkel ofwel 100% recyclebaar, ofwel krijgen klanten statiegeld als ze de kunststofpotten opnieuw inleveren. Wie de planten wil verpotten naar een andere of grotere pot, kan dat ook in de winkel met ecologische potgrond. Volgend jaar volgen er winkels in andere Vlaamse steden. Er komt ook een app met uitgebreide productinformatie en een webshop, die half november opengaat.