Upper 5th Avenue in New York is de duurste winkelstraat ter wereld. Een vierkante meter daar huren kost daar omgerekend 33.812 euro per jaar. Dat is 20 maal meer dan in de duurste winkelstraten van België.

Uit een wereldwijd onderzoeksrapport over de top winkelstraten van Cushman & Wakefield blijkt dat de huurprijzen in 35% zijn gestegen, ondanks de toegenomen onzekerheid die de jongste 12 maanden overal werd waargenomen. Het rapport bevat ook een ranking van de 65 duurste straten, met de koploper in elk land.

Wereldwijd blijft Upper 5th New York de duurste winkelstraat. De huurprijzen blijven er ook stijgen (met 3,6% jaar-op-jaar in het tweede kwartaal), in die mate dat deze straat nu bijna 50% duurder is dan de nummer 2 op de ranking, Causeway Bay in Hongkong.

De Avenue des Champs Elysées in Parijs – op nummer 3 in de ranking - is de duurste winkellocatie in Europa, met een huur van 13.250 euro per vierkante meter per jaar. De Franse hoofdstad verslaat daarmee nipt de Londense Bond Street.

Brussel en Antwerpen

De topstraten in België – Nieuwstraat en de Louizalaan in Brussel en de Meir in Antwerpen – komen met een huurprijs van 1.750 euro op de 27ste plaats. “Deze zijn nog altijd relatief goedkoop in termen van huur t.o.v. andere, vergelijkbare steden in Europa. Milaan, Zurich, Wenen, München, Barcelona, Dublin, Amsterdam, Oslo, Kopenhagen, Praag en Athene hebben allemaal hogere tophuurprijzen dan in Brussel en Antwerpen,” aldus Boris van Haare Heijmeijer, Partner Retail Agency en lid van de International Retail Board van Cushman & Wakefield.

“De Grand Rue in Luxemburg stijgt in de ranking naar plaats 29 en zou in de komende jaren wel eens duurder kunnen worden dan de toplocaties in België. De vraag naar goedgelegen winkelpanden in Luxemburg is groot en dat heeft de tophuurprijzen er dit jaar met 8% de hoogte ingejaagd,” stelt van Haare Heijmeijer.

Kleinhandel veert op

Volgens Justin Taylor, hoofd van EMEA Retail bij Cushman & Wakefield,  is er sprake een positiever momentum voor de kleinhandel. “Los van mogelijke economische en politieke onzekerheden in bepaalde landen, wordt in Europa verwacht dat de kleinhandel verder zal opveren. Een sterke vraag naar huurpanden en een gebrek aan aanbod op veel locaties impliceren dat de huurprijzen in de meest populaire hoofdstraten zullen blijven stijgen,” zegt hij.

Volgens hem zorgt de krappe beschikbaarheid in topstraten er tevens voor dat het winkelcentrum van vele steden uitbreidt.

Het rapport ‘Main Streets Across the World’ evalueert meer dan 500 topwinkelstraten over de hele wereld en rangschikt ze volgens hun eigen referentiehuurprijzen aan de hand van de bedrijfsinterne gegevens van Cushman & Wakefield.