De Europese Commissie heeft besloten om een diepgaand onderzoek in te stellen naar de Chinese e-commercegigant AliExpress in het kader van de Digital Services Act (DSA).

Op basis van haar in 2023 gestarte vooronderzoek heeft de Commissie besloten een versnelling hoger te schakelen door een "formele procedure" te starten om vast te stellen of AliExpress de DSA heeft geschonden. Meer specifiek gaat het over “gebieden met betrekking tot risicobeheer en -beperking (verspreiding van illegale inhoud, bewezen of te verwachten negatieve gevolgen voor de consumentenbescherming, enzovoort ), gematigdheid van de inhoud en het interne klachtenmechanisme, transparantie van reclame- en aanbevelingssystemen en het traceren van handelaars", legt de Europese Commissie uit, die daarom zal doorgaan met het verzamelen van bewijsmateriaal, hetzij door het sturen van verzoeken om aanvullende informatie te krijgen of door het houden van interviews of zelfs inspecties, voegt ze eraan toe.

“DSA garandeert dat illegale of gevaarlijke producten uit de handel worden genomen”

"De Digital Services Act gaat niet alleen over het verspreiden van haat, verkeerde informatie en cyberpesten. De wet wil ook garanderen dat illegale of gevaarlijke producten die via e-commerceplatforms in de EU worden verkocht, uit de handel worden genomen. Dit aspect is onontbeerlijk om op de Europese markt te kunnen opereren", aldus Thierry Breton, Europees commissaris voor de interne markt. "Als platform dat meer dan 100 miljoen gebruikers in de EU bereikt, moet AliExpress volledig voldoen aan de DSA en proportionele maatregelen nemen om de distributie van producten die schadelijk zijn voor de gezondheid van consumenten en minderjarigen te bestrijden, inclusief door influencers die lid zijn van haar "affiliatieprogramma". Met de procedure die we vandaag starten, willen we beoordelen of dit het geval is en ervoor zorgen dat geen enkele actie wordt gespaard om onze burgers te beschermen."