Het Duitse Dr. Oetker, onder meer bekend van zijn pizza’s, wordt opgesplitst in twee onafhankelijke groepen. Een jarenlange familievete ligt aan de basis van de splitsing.

Er komt een grote splitsing aan. Na een vete tussen twee kampen van de familie Oetker, zal een van de grootste Duitse voedingsbedrijven (goed voor een omzet van meer dan 7 miljard euro) tegen eind dit jaar worden verdeeld in twee onafhankelijke groepen. De vete zou zijn begonnen in 2007, na het overlijden van Rudolf-August, kleinzoon van oprichter August Oetker, die het bedrijf in 1891 oprichtte. De acht afstammelingen van Rudolf-August komen uit drie verschillende huwelijken en bezitten elk 12,5% van de aandelen van het bedrijf. Ze geraakten het de afgelopen jaren niet eens over de algemene strategie van het bedrijf. Om een einde te maken aan die ruzie hebben ze nu beslist om het bedrijf in 2 onafhankelijke groepen op te splitsen. Enerzijds is er de groep rond August Oetker, de oudste zoon uit het tweede huwelijk van Rudolf-August, anderzijds is er de groep rond Alfred Oetker, de oudste zoon uit het derde huwelijk.

Dr. Oetker is actief op het gebied van diepvriespizza's en decoraties en glazuur voor gebak, maar bezit ook talrijke andere ondernemingen, die onder andere namen dan Dr. Oetker opereren. Het deel van het bedrijf dat zich bezighoudt met pizza's en andere Dr. Oetker-producten, dat de grootste omzet vertegenwoordigt, komt in handen van Richard en Philip Oetker, Rudolf Louis Schweizer, Markus von Luttitz en Ludwig Graf Douglas, de (klein)kinderen uit de eerste twee huwelijken van Rudolf-August. Zij bezitten ook de Radeberger-bieren. Alfred, Carl Ferdinand en Julia Johanna Oetker, de drie kinderen uit het derde huwelijk van Rudolf-August, nemen de wijndivisie Henkell & Co, de bakkerijproducten van Martin Braun, de chemiefabriek in Budenheim, enkele hotels en de kunstcollectie van Rudolf-August Oetker over. Er zouden geen gevolgen zijn voor de 36.000 personeelsleden die werken voor het bedrijf.