Er lijkt maar geen einde te komen aan de boerenprotesten. Vrijdagochtend zijn er nog steeds blokkades bij distributiecentra van Lidl, Delhaize en Colruyt.

De situatie bij Lidl blijft onveranderd. Het distributiecentrum in Marche-en-Famenne is sinds zondagavond geblokkeerd. Het enige (relatief) goede nieuws is dat twee vrachtwagens voor de voedselbanken woensdag en donderdag naar binnen konden rijden. "We willen verspilling voorkomen. Het valt nog af te wachten of we dat vandaag ook kunnen doen", zegt Isabelle Colbrandt, woordvoerster bij Lidl België en Luxemburg. "Onze leveranciers worden ook geblokkeerd op de weg. Dus ook daar is er verspilling.” Veel voedingsmiddelen bereiken hun uiterste verkoopdatum. Bovendien beginnen tekorten van bepaalde basisproducten voelbaar te worden op winkelniveau, al is dit enkel het geval voor de winkels in de regio rond Marche-en-Famenne.

Bij Delhaize is het distributiecentrum van Ninove sinds dinsdagavond geblokkeerd, laat Roel Dekelver, director of communications bij Delhaize, weten aan Gondola. Het distributiecentrum in Zellik werd twee nachten op rij geblokkeerd. De laatste blokkade vond afgelopen nacht plaats, van 18u tot 6u vanochtend. Sindsdien is het distributiecentrum weer open en proberen de vrachtwagens hun achterstand in te halen. "Er waren geen winkels gesloten. Maar het heeft wel een impact gehad, ook al weten we dat er altijd een minimale voorraad in de winkels is. Dat is onvermijdelijk na tweeënhalve dag blokkades. Gelukkig gaat het om droge voeding en dranken, dus er is geen houdbaarheidsdatum of verplichting om dingen in de vuilnisbak te gooien." Wat verse producten betreft, blijven de vrachtwagens van Delhaize zonder onderbreking leveren.

Bij Colruyt zijn de distributiecentra van Ollignies en Ghislenghien nog steeds geblokkeerd. De situatie is niet veranderd sinds dinsdagavond. Beide centra zijn ontoegankelijk en de demonstranten laten geen vrachtwagens binnen- of buitenrijden. Beide centra zetten in op droge voeding, water en drank. Colruyt benadrukt dat de winkelvoorraden nog op peil zijn, maar dat het onvermijdelijk is dat sommige producten niet meer beschikbaar zullen zijn in de rekken. Positiever is het nieuws uit Dassenveld in Halle, dat aan het begin van de week werd geblokkeerd. "Gisteravond zijn we in dialoog gegaan met de boeren op onze site in Dassenveld. Het was een constructieve dialoog en onze site werd gedeeltelijk gedeblokkeerd. We konden nadien opnieuw verse en diepgevroren producten leveren aan onze winkels. Ook Belgische leveranciers kunnen weer leveren. We zijn blij met dit resultaat. We hebben ons geëngageerd tegenover de jonge boeren met wie we in gesprek zijn geweest om de dialoog verder te zetten en samen na te denken over hun toekomstperspectieven", meldt Silja Decock, persverantwoordelijke bij Colruyt Group.