Delhaize zoekt dringend 50 beenhouwers en 150 directeurs en adjunctdirecteurs voor haar supermarkten. Delhaize wil deze functies zo snel mogelijk invullen. Een samenwerking met VDAB moet ervoor zorgen dat deze vacatures sneller ingevuld worden.

Delhaize merkt dat het moeilijker wordt om geschikte kandidaten te vinden voor bepaalde knelpuntfuncties en meer bepaald beenhouwers, winkeldirecteurs en adjunct-directeurs. De supermarktketen heeft dit jaar maar liefst 150 vacatures voor winkeldirecteurs en adjunctdirecteurs open staan en zoekt ook nog 50 beenhouwers. Door het schrappen van beenhouwersopleidingen door scholen, is het moeilijker geworden om geschikte mensen te vinden. Dat terwijl de vraag naar geschoolde beenhouwers stijgt. 

Naar aanleiding van het werkbezoek van Vlaams minister van werk Philippe Muyters (N-VA) heeft Delhaize deze week haar aanpak voorgesteld om bepaalde knelpuntberoepen in de toekomst efficiënter en creatiever in te vullen. De retailer heeft daarom een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst gesloten met de VDAB. Die is gericht op een vlotte doorstroming van potentiële kandidaten naar nieuwe professionele opportuniteiten bij Delhaize. 

In de eerste plaats zal Delhaize VDAB op de hoogte brengen van zijn concrete behoeftes rond recrutering. Op basis hiervan zal VDAB gerichte acties nemen om de vacatures van Delhaize bekend te maken en potentiële kandidaten te selecteren en door te verwijzen. 

Tegelijkertijd zal VDAB Delhaize ondersteunen met informatie rond arbeidsmarktgerelateerde onderwerpen en HR-advies. Wat opleidingen betreft onderzoekt VDAB samen met Delhaize de behoefte aan opleiding op maat, ter plaatse of in één van de VDAB-opleidingscentra. 

Beenhouwers zelf opleiden

Daarnaast gaat Delhaize zijn eigen beenhouwersopleiding verder uitbouwen in samenwerking met VDAB. "De beenhouwersschool moet deze bovenstaande problematiek aanpakken en de jongeren laten inzien wat een job als beenhouwer nu net zo interessant maakt. Bovendien bevordert het project de ontwikkeling en het talent van de leerling-beenhouwers", klinkt het. 

Directeurs rekruteren

Ook bij de zoektocht naar directeurs en adjunct-directeurs merkt Delhaize dat het steeds moeilijker wordt om geschikte kandidaten te vinden. Daarom organiseert Delhaize specifieke recruteringsmomenten. Zo heeft Delhaize recent een management game georganiseerd waarop potentiële kandidaten ondergedompeld worden in het echte leven van een supermarktdirecteur of adjunct via een business game en verschillende interviews met HR managers en District Managers. De retailer zal ook dit jaar een aantal marathondagen organiseren waarbij kandidaten de volledige procedure van recrutering in een dag kunnen volgen. 

1.000 geplande aanwervingen

Delhaize hoopt zo dat de openstaande vacatures en de meer dan 1000 verwachte aanwervingen in 2017, zowel bij Delhaize als de zelfstandige winkels, sneller kunnen ingevuld worden.