Na jaren van uitstel is Delhaize eindelijk eigenaar geworden van de Sint-Annakerk in Gent. Het bedrijf, dat belooft het unieke karakter van de site te respecteren, is van plan het monument te restaureren en er een kleine winkel, bar en restaurant te openen.

Delhaize wacht hier al bijna 5 jaar op. Maandag werd de akte die de keten officieel eigenaar maakt van de Sint-Annakerk eindelijk ondertekend, tot groot ongenoegen van de buurtbewoners die het project al lang aanvochten. Na 9 maanden onderhandelen hadden de supermarktketen en de Stad Gent al een akkoord bereikt voor 2019. Op het einde van het 99-jarige huurcontract zal de stad opnieuw eigenaar worden van de site. In de tussentijd verbindt Delhaize zich ertoe het unieke karakter van de kerk te respecteren - bijvoorbeeld door af te zien van al te opvallende reclame - en de kerk te restaureren. Hiervoor zal de retailer subsidies van de overheid ontvangen voor een bedrag van ongeveer €3 miljoen.

Proxy of AD Delhaize?

"We leveren een aanzienlijke inspanning om het exterieur en interieur van de kerk te restaureren", legt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver uit. "Het is een emotionele kwestie, maar we hebben de beste bedoelingen met dit project. We zullen rekening houden met de geschiedenis van het gebouw, we zullen alle culturele en historische elementen bewaren, de voorgevel zal worden gerestaureerd zodat hij zijn pracht en praal kan terugvinden." En hij gaat verder met ons meer details te geven over wat de Sint-Annakerk zal worden. "Het is onze bedoeling om een bar, een restaurant en natuurlijk een kleine kruidenierswinkel te openen. Wat voor soort uithangbord het wordt, moeten we nog bekijken. Waarschijnlijk een Proxy of een klein AD, aangezien de winkelruimte niet erg groot zal zijn. In ieder geval wordt het een buurtwinkel, die zich vooral richt op de buurtbewoners. We zijn ervan overtuigd dat het een toegevoegde waarde zal zijn voor de buurt, die momenteel erg weinig van dit soort winkels heeft.

Roel Dekelver wijst er ook op dat alle winkels in Sint-Annakerk gerund zullen worden door zelfstandige ondernemers. Bovendien voegt de woordvoerder eraan toe dat de volledige oppervlakte van het gebouw bestemd zal zijn voor commerciële doeleinden, "hoewel het nog steeds mogelijk zal zijn om de site te bewonderen vanaf de zone aan de ingang". De werken moeten in 2024 van start gaan, maar Delhaize weigert in dit stadium een openingsdatum te geven. "Dit is de eerste keer dat we een project van dit type uitvoeren, dus het is moeilijk voor ons om een schatting te geven. Het is dus moeilijk voor ons om precies in te schatten hoe lang het gaat duren. Op de vraag of we mogen verwachten dat Delhaize in de toekomst nog meer van dit soort projecten zal opstarten, speelt Roel Dekelver het liever op veilig. "Dat is moeilijk te zeggen op dit moment. We gaan eerst zien wat er in Gent gebeurt. Maar het is duidelijk dat we hoge verwachtingen hebben van dit project," besluit de woordvoerder.