De familie Puystjens kweekt al 25 jaar oesters in Oostende, waaronder de befaamde ‘Ostendaises’, die sinds 2017 erkend zijn als Vlaams streekproduct. Het familiebedrijf verkoopt zijn oesters niet alleen aan gastronomische restaurants, maar zal zijn oesters in december voor het eerst ook in de retail aanbieden, exclusief bij Carrefour.

Je kan Oostende meerdere keren bezoeken zonder erop te letten. Toch is hij er… de Spuikom: een meer van 90 hectare in de buurt van Bredene, dat ideaal is voor wandelingen of niet-gemotoriseerde watersporten. In de Spuikom bevindt zich ook de enige oesterkwekerij van België, die sinds 1995 door de familie Puystjens wordt uitgebaat: De Oesterput. “Wij kweken jaarlijks ongeveer 30 ton oesters in dit bassin”, zegt Benoît Delaere, marketingmanager van De Oesterput, die ook deel uitmaakt van de familie Puystjens. “60% van de productie bestaat uit holle oesters, die de traditionele oesters zijn die de consument kent, 40% zijn platte oesters, die Oostendse platte oesters of ‘Ostendaises’ worden genoemd. Die platte oesters zijn veel moeilijker te kweken, maar ze zijn de trots van ons bedrijf, en een volledig Belgische variëteit.”