Het Amerikaanse ministerie van justitie (DOJ) heeft op donderdag 31 januari meegedeeld een aanklacht te hebben ingediend bij de rechtbank van Washington om te voorkomen dat AB InBev de volledige controle over Grupo Modelo krijgt. De Amerikaanse autoriteiten vrezen sterke prijsstijgingen van bier in de Verenigde Staten.

“Als AB InBev Modelo zou bezitten en controleren, zou het de bierprijzen voor de Amerikaanse consumenten kunnen verhogen. Met deze aanklacht willen we verhinderen dat AB InBev Modelo uitschakelt als belangrijke concurrent op de biermarkt”, aldus Bill Baer, toegevoegd procureur-generaal van de divisie mededinging van het DOJ.

AB InBev reageerde onmiddellijk in de pers. Volgens het bedrijf is dit besluit niet in overeenstemming met de wet, de feiten en de realiteit van de markt. De groep heeft bekendgemaakt de actie van het DOJ te willen aanvechten bij de federale justitie. Intussen verwacht AB InBev niet langer de transactie af te ronden voor het einde van het eerste kwartaal van 2013.