Er heerst momenteel nog heel wat onduidelijkheid over de regel “één klant per huishouden per winkel”. Dat leidde het afgelopen weekend zelfs tot paniek bij Colruyt-medewerkers. De regel zou weldra moeten veranderen.

Sinds het begin van de lockdown laten supermarkten nog maar één klant per huishouden toe om te voldoen aan de veiligheidsmaatregelen rond het coronavirus. Nu we ondertussen in fase 3 van de exit-strategie zitten, verwachtten sommige retailers dat die regel zou worden afgeschaft. “We hadden afgelopen vrijdag een e-mail gestuurd naar al onze medewerkers dat de regel van een persoon per huishouden zou worden afgeschaft”, vertelt Nathalie Roisin, woordvoerster bij Colruyt Group. “We hadden het initiatief genomen zodat ons personeel in de winkel zich kon voorbereiden. Alleen is de verandering uiteindelijk niet in het Belgisch Staatsblad verschenen.” De e-mail werd bekritiseerd door de vakbonden, die de opheffing van de maatregel als een zeker gevaar beschouwden voor de werknemers. "We hebben de situatie rechtgezet door afgelopen zaterdag een e-mail te sturen om te zeggen dat deze maatregel nog niet was toegepast."

De regel van “één klant per huishouden per winkel” zou in de komende dagen wel kunnen opgeheven worden. De beslissing ligt daarbij in handen van minister Nathalie Muylle, waarna die gepubliceerd zou moeten worden in het Belgisch Staatsblad. De supermarkten verwachten dat er in de komende dagen een verandering komt. “Net als iedereen, wachten we op verdere aanwijzingen en bespreken we dit intern", aldus Karima Ghozzi, woordvoerster bij Delhaize. Nathalie Roisin, voor Colruyt, bevestigt dat "vele klanten ons zullen vragen wanneer ze met meerdere gezinsleden mogen komen winkelen, er wordt reikhalzend uitgekeken naar de opheffing van deze maatregel".