Begin juli heeft Barry Callabaut een verzoek ingediend om chocola te laten erkennen om zijn gezondheidseffecten. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EAV) heeft daarop bevestigend gereageerd wat betreft pure chocola en meer in het bijzonder de cacaoflavonolen, een bestanddeel waarvan wordt verondersteld dat het gunstige effecten op de bloedcirculatie heeft.

Er is echter nog goedkeuring van de Europese Commissie nodig om de gunstige effecten van de flavonolen te mogen promoten, maar de steun van de EAV toont aan dat we deze claims binnenkort op de verpakkingen van producten op basis van chocola tegemoet zullen kunnen zien.

Het besluit van de Europese Commissie zal begin volgend jaar bekend worden gemaakt. Volgens Barry Callebaut, die meer dan 20 klinische studies heeft uitgevoerd, zou de opname van 200 milligram flavonolen per dag zorgen voor een goede bloedsomloop en het risico op hartziekten verkleinen. Toch is het belangrijk om erop te wijzen dat producten op basis van chocola ook vetten en suiker bevatten.

Barry Callebaut is het eerste bedrijf van de 27 EU-landen dat een bekrachtiging heeft ontvangen van de positieve effecten van cacaoflavonolen. In geval van een veto door de Europese Commissie zal de fabrikant de heilzame werking van zijn bestanddelen gedurende vijf jaar in de Europese op zijn etiketten kunnen zetten.