Aan het begin van 2023 polste onze redactie naar de mening van een aantal franchisenemers over de markt en haar problemen. Want wie kan het nu beter over de situatie op het terrein hebben dan mensen die er dagdagelijks mee bezig zijn? Hoe beleefden zij het bewogen jaar 2022? Welke verwachtingen hebben ze voor dit jaar? We geven het woord aan Thomas Dela Blancherie, uitbater van de Delitraiteur in Terhulpen.

 De balans van 2022? Voor mij is die meer dan positief. Na twee jaren die door de pandemie getekend zijn en waarin we beter presteerden, verwachtte ik een serieuze terugval. Uiteindelijk zullen we uitkomen op een cijfer dat slechts 2% onder het - uitstekende - cijfer van 2021 ligt. We zijn erin geslaagd om op koers te blijven en de terugkeer naar normaal goed te doorstaan! Nochtans begon alles zeer slecht: tijdens de eerste drie maanden stonden we namelijk op -10%. Maar toen kwam alles als bij wonder weer op gang, en onze laatste prestatie bewijst dat de rest van het jaar meer dan positief was. Hoe dit fenomeen verklaard kan worden? Het ergste is dat ik het niet eens kan uitleggen! Onze zorgen? Er is natuurlijk de energiecrisis en de impact die die heeft op onze bedrijven. In Terhulpen genieten we van onze laatste weken van energie tegen vaste prijzen. Bel me nog eens op 31 januari, dan lach ik misschien niet meer zo hard! Maar wij hebben aan het begin van het jaar het voortouw genomen door onze winst te besteden aan een nuttige investering: fotovoltaïsche zonnepanelen. Alles werd besteld en gepland in april, voordat de prijs van het materiaal omhoogschoot. Het enige probleem was dat er een serieuze vertraging was doordat we de nodige gemeentelijke vergunningen moesten verzamelen. Maar het einde is in zicht. Voor de rest kijk ik positief naar 2023, gezien de 9 succesvolle jaren sinds ik de winkel heb overgenomen. De enige echte moeilijkheid, maar dat geldt voor alle sectoren, is de onzekerheid: waar gaan we heen? Maar dat zal de energie van de zelfstandigen niet temperen!

Jan Peeters

Benieuwd naar de vorige getuigenis van onze reeks?

Klik hier!
Jan Peeters

Gondola Magazine

Dit artikel komt uit onze special edition van Gondola Magazine. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!

Klik hier!
Gondola Magazine