Twee stedelijke winkels van de Groep Colruyt delen hetzelfde dak op een prestigieuze verkeersader, de Louizalaan in Brussel. Vandaag openen Collect&Go Walk-in en OKay Compact samen een verkooppunt op nummer 306. Dat meldde Gondola in februari al, maar nu legt Colruyt Group zijn ambities voor OKay Compact vast: groeien van 20 naar 100 verkooppunten en zijn aandeel in de stedelijke markt vergroten.

Deze nieuwe Brusselse vestiging markeert de 20e vestiging van OKay Compact, een belangrijke mijlpaal in de uitbreidingsplannen. De winkel heeft een oppervlakte van 400 m2 en biedt 3.000 productreferenties om aan de dagelijkse boodschappen van klanten te voldoen. Maar de Louizalaan 306 is niet zomaar een OKay Compact. Online klanten vinden er ook een Collect&Go Walk-in. Het is de opvolger van het afhaalpunt dat 2 jaar geleden werd geopend, niet ver daarvandaan, in de Châtelain-wijk, op Rue Américaine 110. In februari 2023 werd ook een 2e afhaalpunt geopend in Sint-Gillis. De stedelijke klanten van Collect&Go hebben toegang tot een assortiment van 15.000 producten: 9.000 producten uit het Colruyt-assortiment met de beste prijzen en 6.000 bioproducten uit het Bio-Planet-assortiment, dat speciaal werd ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoeften van jonge, actieve stedelingen.

©

Colruyt

Het inzamelpunt heeft een oppervlakte van 47 m². Tom De Prater, verantwoordelijke van Collect&Go, legt uit hoe de formule is aangepast aan de zeer specifieke mobiliteit van stadsbewoners: "Op de Louizalaan spelen we in op de Brusselaars die hun boodschappen te voet, met de fiets of op een scooter willen doen. Daarom stellen we zelfs een leenkarretje ter beschikking aan het ophaalpunt, zodat we kunnen bijdragen tot een zachtere, duurzamere mobiliteit in de stad. De combinatie van Collect&Go en OKay Compact heeft zich al bewezen in Sint-Gillis, zoals Tom De Prater ook uitlegt: "Ongeveer 40% van onze klanten gebruikt hun wekelijkse boodschappen bij Collect&Go om de OKay Compact-winkel te bezoeken. Het is duidelijk dat deze twee stedelijke formules elkaar kunnen versterken. Daarom zijn we actief op zoek naar nieuwe sites die beide formules kunnen herbergen.

Colruyt Group schakelt een versnelling hoger in stadsformule

De formule OKay Compact bestaat sinds 2012 en de expansie is de laatste tijd in een stroomversnelling geraakt. OKay Compact heeft nu 7 vestigingen in Brussel, 6 in Antwerpen, 4 in Gent, 1 in Luik, 1 in Blankenberge en 1 in Hal, de bakermat van de Groep. Hoewel Gondola de opening van deze gecombineerde zelfbedienings- en zelfbedieningsvestiging al in februari aankondigde, zet de Groep nu zijn ambities voor deze formule uiteen. OKay Compact wil jaarlijks zes nieuwe verkooppunten openen en rekent op een potentieel van 100 vestigingen in België.

Colruyt Group maakt geen geheim van zijn ambitie om zijn marktaandeel in de steden te vergroten. Christophe Dehandschutter, directeur van de OKay supermarktketen: "We willen onze aanwezigheid in de steden aanzienlijk vergroten. Steeds meer jongeren en jonge gezinnen verhuizen naar de stad. Voor ons is het belangrijk om deel uit te maken van hun omgeving en hun gewoontes. Colruyt Group heeft aangekondigd dat het zich de komende tien jaar wil focussen op stadsuitbreiding, met prioriteit voor Brussel, Antwerpen en Gent. "We willen ons marktaandeel in de grote steden verhogen van ongeveer 20% naar meer dan 30%, ons nationaal gemiddelde."

Er is al een stedelijk actieplan opgesteld om dit te bereiken. Met de opening van nieuwe OKay Compact-winkels, maar niet alleen: Collect&Go wil ook het verschil maken door in te zetten op zowel thuisbezorging als op een toename van het aantal afhaalpunten in de stad. "Er is nog potentieel in Brussel, maar ook in andere steden," aldus het persbericht van de distributeur. Collect&Go investeert ook fors in thuislevering. De keten levert al aan huis in 16 van de 19 Brusselse gemeenten en biedt deze service aan 400.000 huishoudens.

Focus op duurzaamheid

Colruyt Group heeft de winkel zo ontworpen dat de ecologische voetafdruk minimaal is: geen fossiele brandstoffen, een koelsysteem dat 90% minder CO2 uitstoot dan een traditioneel systeem, hergebruik van warmte en LED-verlichting. De winkel heeft ook zes fietsparkeerplaatsen en Collect&Go Walk-in klanten kunnen hun fiets of scooter meenemen naar het afhaalpunt om hun tas te vullen.

Tot slot besteden beide formules bijzondere aandacht aan duurzame stedelijke mobiliteit. Christophe Dehandschutter: "Stedelijke leveringen vereisen extra investeringen in ons vrachtwagenpark: kleinere vrachtwagens, aangepaste opleggers en vrachtwagens zonder aparte trekkers, waarvan we er net twee hebben gekocht: een elektrische en een waterstof. Daardoor kunnen we nu in de stad leveren zonder CO2-uitstoot. De chauffeurs die in de stad leveren krijgen een aangepaste opleiding. We willen ook graag met de overheid afspraken maken over mobiliteit en vensters voor leveringen.”

©

Colruyt