Door de dalende winsten en dividenden maakt Colruyt Group niet langer deel uit van de Bel20, de Belgische referentie-index.

Dit is een nieuwe klap voor Colruyt Group. De retailer, die maar liefst 30 jaar lang deel uitmaakte van de Bel20, de toonaangevende index van de Brusselse beurs, is uit de index verwijderd. Dat maakte Euronext Brussel gisteravond bekend. Reden hiervoor zijn de nogal teleurstellende prestaties van Colruyt Group de afgelopen maanden. Het aandeel Colruyt was het mikpunt van verschillende aanvallen van financiële analisten, die erg teleurgesteld waren door de daling van de winst en het dividend, maar die ook weinig optimistisch waren over de vooruitzichten die de huidige economische context biedt. De koers van het aandeel heeft het afgelopen jaar 25% verloren, soms zelfs 40%.

Geen grote retailers meer in de Bel20

"Het is spijtig dat we geen deel meer uitmaken van de Bel20-index, maar dit was voor ons nooit een doel op zich", aldus het bedrijf. Colruyt Group was de laatste retailer die in de Bel20 werd opgenomen. Voorheen waren er drie supermarktketens die deel uitmaakten van de index: Colruyt, Delhaize en GIB.

Nieuwkomers: Barco en Melexis

Naast Colruyt werd ook vastgoedontwikkelaar VGP uit de Bel20 verwijderd, terwijl technologiebedrijf Barco en computerchipfabrikant Melexis zijn toegetreden. Ook Lotus Bakeries, een sterk presterende onderneming op de beurs, stond op de lijst van bedrijven die mogelijk tot de Bel20 zouden toetreden. Qua omvang voldoet de onderneming aan de criteria, maar haar aandelen worden niet frequent genoeg verhandeld.