De familie Colruyt, de Colruyt Group en het management nemen Newpharma, de grootste online apotheek in België, over. Het online bedrijf heeft stevige internationale ambities.

Met Newpharma haalt Colruyt een pionier in huis. Het bedrijf verkocht in 2008 als eerste apotheek voorschriftvrije geneesmiddelen en parafarmaceutische producten (lichaamsverzorging, zonnecrèmes, vitamines, cosmetica) online in België en groeide uit tot de grootste webapotheek in ons land, met ruim 30.000 producten.

Vorig jaar steeg de omzet met bijna de helft naar 43 miljoen euro. Dit jaar zou de omzet boven 60 miljoen euro moeten uitkomen. Het bedrijf telt 140 medewerkers en heeft de ambitie zich te versterken en uit te breiden in Europa.

Groeimarkt

Om dat mogelijk te maken heeft Newpharma nieuwe investeerders aangetrokken. Korys (de familie Colruyt), het management van Newpharma (Mike Vandenhooft en Jérôme Gobbesso) en Colruyt Group (dat een minderheidsbelang krijgt) nemen de controle over het bedrijf. Dat moet de internationale uitbreiding een duw in de rug kopen.

Consumenten kopen steeds meer farmaceutische producten via het internet omdat die daar vaak goedkoper zijn. Vorig jaar richtte een honderdtal Vlaamse apothekers als reactie daarop samen Apotheek Online op. Volgens ruwe schattingen hebben webshops al 2 tot 3 procent marktaandeel van de klassieke apotheken afgesnoept.