Colruyt Group verwerft een belang van 50% in de Belgische kledingketen ZEB. De groep neemt het aandelenpakket over van het durfkapitaalfonds Vendis Capital. Het huidige management, inclusief CEO Luc Van Mol, blijft op post. Dat heeft Colruyt 21 juni bekend gemaakt.

Colruyt Group verwerft onmiddellijk een participatie van 40% en heeft een call optie om voor eind 2014 zijn belang tot 50% te verhogen. Hoeveel het daarvoor betaalt werd niet bekend gemaakt. De overige 50% blijven in handen van CEO en oprichter Luc Van Mol.

Verdere verbreding

Met de instap in ZEB verbreedt Colruyt Group verder zijn aanwezigheid op de Belgische retailmarkt. De groep is er al actief met verschillende winkelformules in food (waaronder Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Spar en Bio-Planet), non-food (Collishop), speelgoed (DreamLand) en baby-artikelen (Dreambaby). Daarbij komt nu ook kleding voor adolescenten en volwassenen. Een logische leuze, volgens COO Frans Colruyt.

“Deze stap kadert in onze langetermijnvisie: we willen de consument in de verschillende fases van zijn leven een meerwaarde kunnen bieden. We gaan met ZEB verder op voor ons bekend retailterrein. We hebben via onze bestaande distributieformules zelf reeds een beperkte ervaring met textiel. Ik ben ervan overtuigd dat we heel wat kunnen leren van een jonge, dynamische speler op de textielmarkt.” Colruyt wordt met de transactie alweer een beetje minder afhankelijk van vlaggenschip Colruyt, en de moeilijke omstandigheden op de food retailmarkt. Ook de stappen die ZEB richting e-commerce gezet heeft zijn interessant voor Colruyt.

"Samen groeien"

Voor Luc Van Mol, CEO ZEB, geeft de transactie vooral groeikansen. “De kruisbestuiving van ideeën en concepten in combinatie met onze gezamenlijke operationele, logistieke en commerciële expertise, aangevuld met de financiële sterkte van Colruyt Group, zullen ZEB en Colruyt Group samen verder rendabel doen groeien”, klinkt het.

ZEB en Colruyt Group werken al samen op een aantal vlakken, o.a. voor de productie van de gepersonaliseerde ZEB-folder (door Symeta). De retailgroep was ook al jaren bekend met ZEB als één van de aandeelhouders van Vendis Capital