Colruyt Group verkoopt 100% van de aandelen van zijn offshore windenergieplatform Parkwind NV (Parkwind). Parkwind wordt overgenomen door de Japanse energiespeler JERA Green Ltd (JERA Green).

Virya Energy NV (Virya Energy), de in 2019 door Colruyt opgerichte holding om hernieuwbare bronnen te ontwikkelen, financieren, uit te bouwen en te exploiteren, heeft een akkoord gesloten met JERA Green waaraan het 100% van de aandelen in Parkwind verkoopt. Virya Energy is het moederbedrijf van Parkwind en is voor 59,9% in handen van Colruyt Group, de rest behoort tot meerderheidsaandeelhouder Korys. JERA Green stelt voor dat Virya Energy haar toekomstige transactieopbrengsten gedeeltelijk herinvesteert in een minderheidsparticipatie in de Belgische windparken van Parkwind, maar zulke acties moeten nog onderhandeld worden voor de afronding van de transactie. Afhankelijk van de datum waarop die afronding plaatsvindt, zal de prijs van de transactie variëren. De partijen verwachten dat later dit jaar in orde te krijgen en dat het prijskaartje van de overname minstens 1,55 miljard euro zal bedragen.

Door onder meer de Green Deal en geopolitieke spanningen groeit de omvang van offshore windprojecten en nemen investeerders hogere financiële risico’s bij de start ervan. Ook is de focus op hernieuwbare energieën verhoogd en wordt de concurrentie sterker, waardoor ook hier de financiële investeringen een grotere omvang krijgen. Colruyt Group vindt de overname van JERA daardoor van groot belang voor de verdere evolutie van Parkwind: “JERA wil de groei van Parkwinds offshore windactiviteiten versnellen door het bedrijf te introduceren op markten waar het Japanse bedrijf al actief is”, zegt Colruyt Group. De groep zegt ook dat JERA zich engageert om ‘de nationale en internationale expansieplannen van Parkwind te ondersteunen’. Daarbij moet het ‘verder investeren in België en hierbij Parkwind’s team en aanwezigheid wereldwijd uitbreiden vanuit het bestaande kantoor in Leuven’. “Dit is een boeiende opportuniteit voor Parkwind en haar medewerkers om haar belangrijke marktpositie in een snel evoluerende offshore industrie verder te bestendigen”, besluit de groep.

Parkwind neemt deel in vier operationele windparken vóór de Belgische kust en in andere deels operationele buitenlandse windparken.