Colruyt Group wil tegen 2035 al haar goederentransport emissievrij maken. Voor eigen transport van en naar winkels en naar de distributiecentra via leveranciers zet de supermarktgroep in op zero-emissievoertuigen.

Zero-emissie tegen 2035: dat is het doel dat Colruyt Groep wil realiseren. Het zal dat naar eigen zeggen doen door elektrische voertuigen met batterij en met waterstof in te zetten en ook zijn partners en leveranciers aan te spreken waarmee het samenwerkt. Transport speelt een belangrijke rol in de totale uitstoot van de supermarktgroep: het is goed voor iets meer dan een kwart van de emissies. Zo rijden elke dag honderden chauffeurs – tot 700 – gemiddeld 200.000 kilometer om de winkels te bevoorraden. Er wordt nu al geprobeerd om dat zoveel mogelijk in te perken en te kiezen voor onder meer trein en scheepvaart, maar ook vergroening staat hoog op de agenda door elektrische en waterstofvoertuigen in te zetten. De nadelen van de ene technologie – onder meer in laadtijd en beschikbaarheid - worden daarbij opgevangen door de andere technologie. 

Jef Colruyt: We zetten 100% in op de transitie richting zero-emissie en maken daarin weloverwogen keuzes over de gebruikte brandstoffen. We geloven dat elektrisch rijden de brede norm kan worden. Waterstof zal daarnaast een essentiële rol spelen in de industrie, in logistieke processen én in transportactiviteiten. Het belangrijkste voor ons is uiteindelijk dat er een evolutie komt naar efficiënt en vloeiend transport met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.” Colruyt Group doet al langer inspanningen om zijn activiteiten groener te maken en de uitstoot te verkleinen. In de laatste vijf jaar, tussen 2017 en 2021, daalde de uitstoot met een kwart. “We zijn ervan overtuigd dat we als bedrijf moeten blijven investeren in initiatieven die positief bijdragen tot het klimaat en een beter leefmilieu, want het is op dat vlak vijf na twaalf”, aldus Jef Colruyt