Colruyt  en OKay schakelen als eerste Belgische retailers over naar vleeskippen die voldoen aan de hogere dierenwelzijnscriteria van Better Chicken Commitment (BCC). Op die manier willen de ketens het dierenwelzijn van vleeskippen in de Belgische kwekerijen verhogen. 

Colruyt Group heeft vandaag aangekondigd dat het zijn verantwoordelijkheid als marktleider wil nemen om de sector diervriendelijker te maken door vanaf 2026 de normen voor zijn standaardkip in de beenhouwerij en diepvriesafdeling te verhogen. Ze zullen voldoen aan de strikte criteria van het Better Chicken Commitment, dat in 2017 werd gelanceerd door een dertigtal NGO’s die zich inzetten voor dierenwelzijn in Europa. De kippen krijgen 40% meer ruimte en meer daglicht in de stallen. Er wordt ook overgestapt naar een trager groeiend kippenras, waardoor de levensduur verhoogt van 42 naar 49 tot 56 dagen. De kippen krijgen daarnaast twee meter zitstokken en twee piksubstraten (granen, strobalen) per 1.000 kippen. Zo wordt het natuurlijk gedrag van de kippen gestimuleerd.

Colruyt en OKay gaan verder dan de BCC-normen door de kuikens rechtstreeks in de stallen geboren te laten worden. Hierdoor moeten ze niet meer levend vervoerd en behandeld worden, wat zorgt voor minder stress. Daarnaast hebben ze meteen toegang tot water en voedsel, wat de darmgezondheid bevordert. Dit proces verbetert niet alleen de algemene gezondheid van de kuikens, maar zal uiteindelijk leiden tot minder gebruik van antibiotica. 

Geleidelijke uitrol

Colruyt en OKay zijn zich ervan bewust dat sommige van deze normen een aanzienlijke investering van de leveranciers vergen, die niet altijd onmiddellijk kan worden gerealiseerd. “Daarom zal de uitrol geleidelijk gebeuren tot 2026,” zegt Guy Elewaut, directeur marketing Colruyt Laagste Prijzen “In plaats van ons af te sluiten van een sector die belangrijk is voor de Belgische economie – meer dan 230 Belgische kwekerijen voor Colruyt- nemen wij onze verantwoordelijkheid door ervoor te kiezen om onze partners te begeleiden in hun duurzaamheidsproces.” Voor klanten verandert er niets: Colruyt zal de laagste prijzen blijven garanderen voor kip. “Door deze criteria toe te passen op onze standaardkip, die meer dan 73% van ons totale volume kip vertegenwoordigt, hopen we een verschil te maken en de sector te inspireren.” Op dit moment engageerden meer dan 200 grote Europese bedrijven in de voedingssector zich voor het Better Chicken Commitment, waardoor de criteria de norm van de toekomst worden voor de Europese standaardkip. Colruyt en OKay zullen ook de eerste retailers zijn die de Nestborn- en One2Born-techniek opnemen in hun lastenboeken in België.