Collect&Go, de online boodschappendienst van Colruyt Group, gebruikt voortaan autonome voertuigen in zijn distributiecentrum in Londerzeel. Dat moet helpen om de efficiëntie bij het ophalen van verse producten te verbeteren.

In het distributiecentrum van Collect&Go in Londerzeel krijgen de 260 medewerkers voortaan hulp van 22 autonome voertuigen (Self Driving Vehicles, SDV), die ontwikkeld zijn in samenwerking met Colruyt Group Smart Innovation, het innovatieteam binnen de groep. Volgens Colruyt Group vereenvoudigt en stroomlijnt het innovatieve systeem de logistieke operaties en verandert het zo de manier waarop bestellingen worden verwerkt. Bovendien zorgen de autonome voertuigen ervoor dat de productiviteit van het rondhalen van versproducten verhoogt met 20%. Hoe werkt het concreet? Concreet navigeert elke SDV autonoom door het magazijn en leidt de Collect&Go-medewerkers naar de juiste locaties voor het verzamelen van artikelen. Elk voertuig toont op een scherm de lijst van te verzamelen producten en bepaalt automatisch de meest efficiënte route. Wanneer de medewerkers bij een locatie aankomen, nemen ze de producten uit het lijstje en plaatsen die in de bakken op de SDV. Die begeleidt elke stap nauwkeurig waardoor de kans op fouten vermindert en de efficiëntie verhoogt.

“Onze SDV’s zijn een perfect voorbeeld van hoe we bij Colruyt Group innoveren, met de medewerker in gedachten en efficiëntie als doel”, vertelt Tom Malfroid, supply chain manager bij Collect&Go. “De interactie tussen onze teams en de SDV’s is uniek. Onze Collect&Go-medewerkers gaven alle SDV’s zelfs een eigen naam, en hebben nu onder andere Daryl, Alessandro en Fanta als nieuwe collega’s. Bovendien zorgen de SDV’s er ook voor dat het werk minder fysiek belastend is voor onze medewerkers en maken het dus makkelijker om ergonomisch te werken.” Het is niet de eerste keer dat Colruyt Group autonome voertuigen test. Vorig jaar experimenteerde de groep en zijn innovatieteam met een onbemand voertuig voor thuisleveringen door Collect&Go en de ontwikkeling van zelfrijdende pallettrucks in co-creatie met STILL.