Na enkele weken testen op een parking heeft een zelfrijdend Collect&Go-voertuig woensdag zijn eerste rit van vier kilometer gemaakt op de openbare weg, tussen het Colruyt-distributiecentrum in Londerzeel en een ophaalpunt. Volgens Colruyt is dit een record. 

Deze woensdagochtend heeft een voertuig van het Estse merk Clevon de langste rit ooit zonder chauffeur in België afgelegd: vier kilometer op de openbare weg tussen het distributiecentrum en het Collect&Go punt in Londerzeel. De "CLEVON 1" was eerder enkele weken getest op de parkeerplaats van het logistieke complex. Uitgerust met talrijke sensoren en camera's kan de auto een groot aantal autonome rijtaken uitvoeren in een gecontroleerde omgeving, zoals de parkeerplaats van het distributiecentrum, onder toezicht van een teleoperator die op elk moment de controle kan overnemen. Op de openbare weg wordt de "CLEVON 1" in dit stadium van het proefproject echter om voor de hand liggende veiligheidsredenen op afstand bestuurd door de bestuurder.

Communiqué Colruyt 23/11/2022
©

Colruyt

De dure laatste kilometer

Colruyt begon in juni vorig jaar met zijn Collect&Go dienst in de stad aan huis te leveren. In deze zeer concurrerende sector zou een efficiënt autonoom voertuig een grote troef zijn. "Online winkelen is een belangrijke pijler voor de Groep Colruyt en het is onze ambitie om op dit vlak de beste te zijn en te blijven", legt Tom De Prater, business unit manager van Collect&Go, uit. "In de snel veranderende e-commerce omgeving zijn we daarom voortdurend op zoek naar manieren om de 'last mile' zo efficiënt en duurzaam mogelijk te organiseren. Momenteel is er wereldwijd een tekort aan chauffeurs, zijn de kosten van deze laatste kilometers extreem hoog en is mobiliteit in steden een echte uitdaging. Daarom is het van cruciaal belang te investeren in innovatie, nieuwe oplossingen en geavanceerde technologieën.