ACV Puls wil verder rond de tafel zitten met de directie van Delhaize, meldt de vakbond in een persbericht. Eerder hadden de liberale en socialistische vakbonden het voorstel van de directie afgekeurd. 

Nadat de twee andere grote vakbonden het ‘ultieme’ voorstel van de directie onaanvaardbaar vonden, ziet ACV Puls er een basis is om verder te onderhandelen. “We zien dit voorstel van Delhaize als een basis om op verder te gaan”, zegt vakbondssecretaris Koen de Punder in het persbericht. “Onze achterban heeft duidelijke taal gesproken: het huidige voorstel geeft nog geen enkele zekerheid.” De vakbond voegt eraan toe dat het huidige voorstel niet volstaat en niet genoeg zekerheid biedt, maar ziet tegelijk weinig andere mogelijkheden dan verder praten. “We moeten realistisch zijn: de verzelfstandiging van de Delhaize-filialen komt er, punt”, zegt De Punder. “Een echt sociaal plan kan je dit niet noemen, maar we moeten aan het personeel denken van de winkels in een van de slechtst betalende sectoren van ons land. We zien de directie graag terug rond de tafel om dit verder uit te werken.” 

Jan De Weghe van de socialistische vakbond BBTK is niet verrast door de mededeling van ACV Puls. “Wij zijn net als hen bereid verder te praten, maar de vraag die ze moesten beantwoordenn was of zij akkoord gaan met dit voorstel of niet. Hun antwoord is ‘nee’, net als van ons. Wij willen ook verder praten met de directie, daar ging de vraag helemaal niet om.” Van een tweespalt tussen vakbonden is volgens hem geen sprake. “We zitten inhoudelijk op dezelfde lijn, alleen hebben zij nu anders gecommuniceerd.” Het is wachten op het standpunt van CNE, de Waalse tegenhanger van ACV Puls, dat volgende week bekend gemaakt wordt. Meer dan waarschijnlijk wordt het voorstel ook daar afgewezen. In het voorstel van Delhaize is er een ruimer pakket begeleidende maatregelen en premies voor het betrokken personeel voorzien. De ongeveer 9.000 werknemers zouden op 1.500 euro kunnen rekenen , aangevuld met 125 euro per gewerkt jaar. Voor een deel van hen is er ook een premie voor vervroegd pensioen. De vakbonden nemen daar geen genoegen mee. Ze willen dat er garanties over loon- en arbeidsvoorwaarden voor wie wil overstappen naar zelfstandige uitbaters, een regeling voor wie niet mee wil en waarborgen over de transit­premies.