Zes jaar na de oprichting van Medi-Market, de keten van apotheken en parafarmacieën die de sector in een recordtijd op zijn kop zette, zet Yvan Verougstraete vrijwillig een stap opzij en geeft hij de fakkel als CEO door aan Cédric Antoine, momenteel de nummer 2 bij Cora.

Het traject is indrukwekkend: het is nog maar 7 jaar geleden dat Yvan Verougstraete als een echte ondernemer een nieuw soort winkel opende in Gosselies. De naam van de winkel, Medi-Market, sloot perfect aan bij zijn roeping: de gezondheid democratiseren door het publiek parafarmacieën aan te bieden, waar zij een ruim assortiment producten zonder voorschrift zouden vinden die tegen veel lagere prijzen dan in de traditionele apotheken verkocht worden. Daarnaast bezit de keten ook apotheken en schoonheidssalons.

Wat volgde was een ongelooflijk succesverhaal, in onze ogen waarschijnlijk het meest opmerkelijke voor een Belgische retailer. Medi-Market telt in België 55 parafarmacieën, 24 apotheken en 7 schoonheidssalons, om nog maar te zwijgen van haar vestigingen in Luxemburg, Frankrijk en vooral in Italië, het nieuwe gebied waar haar ambities tot uiting komen. Al kwam dat succes er niet zonder slag of stoot: de keten moest het hoofd bieden aan tegenwind, te beginnen bij de vijandigheid en de manoeuvres van de Orde Der apothekers, die in 2015 een stakingsvordering hadden ingesteld. Een strijd die in 2019 eindigde met de veroordeling van de Orde Der Apothekers door de Belgische mededingingsautoriteiten, die oordeelden dat de prijsconcurrentie en innovatie belemmerd werden.

Dit snelle succes is te danken aan de visionaire energie van Yvan Verougstraete, een ondernemer in hart en nieren die zich al had bewezen bij de oprichting van Delitraiteur (louis delhaize groep) of Divine Cuisine, het bedrijf dat bereide maaltijden voor grote voedingsketens produceert. Dat hij vorig jaar de titel van ‘Manager van het Jaar’ kreeg van Trends/Tendance, lag dan ook voor de hand. 

Een vlotte overdracht

Yvan Verougstraete laat nu weten dat hij een stap terugdoet bij Medi-Market: op 1 juni 2021 geeft hij de fakkel door aan Cédric Antoine, momenteel de nummer twee van Cora België en Luxemburg. Een keuze die beide mannen toelichten in een interview met Gondola. Yvan Verougstraete blijft daarbij trouw aan zijn overtuigingen: het is volgens hem nooit een goed idee om te lang in een functie te blijven. Hoewel hij niet alle banden met de Medi-Market Groep verbreekt - hij blijft nog bestuurder - , laat hij wel alle vrijheid over aan Cédric Antoine. De twee mannen hebben veel gemeen: te beginnen bij hun duidelijk menselijke aanpak. 

Cédric Antoine verlaat op zijn beurt louis delhaize groep na 18 jaar. Hij is nu uitvoerend algemeen directeur van Cora België en Luxemburg, waar hij samenwerkt met algemeen directeur Olivier Haller. Hoewel Yvan Verougstraete en Cédric Antoine elkaar bij louis delhaize hebben leren kennen, was het vooral zijn managementprofiel dat Medi-Market aantrok. In het bijzonder zijn ondernemerstalent dat hem ertoe aanzette om Wink op te richten, tot op heden de enige pure Drive-ervaring op de voedingsmarkt. Toen hij bij Medi-Market aan de slag ging, ontwikkelde hij een stappenplan voor de optimalisering van de processen en de human resources, de verfijning van het concept en het commerciële aanbod. Daarnaast was hij mee verantwoordelijk voor de ambitieuze ontwikkeling op de Italiaanse markt.

Dubbelinterview

Benieuwd naar meer info? Lees dan het exclusieve dubbelinterview met Yvan Verougstraete en Cédric Antoine.

Klik hier!