Geert Schotte, CEO bij Standaard Boekhandel, verlaat het bedrijf met onmiddellijke ingang. Zijn vader Frans Schotte zou het roer opnieuw overnemen. 

Na bijna 9 jaar aan het hoofd te hebben gestaan van Standaard Boekhandel verlaat CEO Geert Schotte met onmiddellijke ingang het bedrijf. Een verschil in visie met de aandeelhouder over de verdere ontwikkeling van de keten ligt aan de basis. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend aan het personeel. Frans Schotte zou met onmiddellijke ingang het voorzitterschap van de raden van bestuur overnemen. Hij stond al eerder aan het hoofd van de boekenketen: zo leidde hij het bedrijf sinds 1984, maar gaf hij de fakkel in 2012 door aan zijn zoon. Standaard Boekhandel wenste niet te reageren op het nieuws.

Dat Geert Schotte nu opstapt, komt niet geheel onverwacht. Vorig jaar maakte de boekenketen bekend dat het in 2019 voor het eerst sinds de jaren 80 in het rood gedoken is. En ook 2020 lijkt geen soelaas te hebben geboden. Naast het afgenomen aantal lezers, zette ook de coronacrisis druk op de ketel. Welke impact dat concreet heeft op de cijfers is nog niet duidelijk, maar vorig jaar verwachtte Standaard Boekhandel al een omzet die 10 tot 15% lager zou liggen dan het jaar voordien, ondanks de toegenomen populariteit van de webshop. De reden van de tegenvallende cijfers is niet ver te zoeken. Mensen lezen een pak minder dan vroeger. Bovendien krijgen boeken ook concurrentie van sociale media en services als Netflix. Standaard Boekhandel heeft in totaal zo'n 145 winkels.