Eind dit jaar doet Carrefour zijn intrede in het Brusselse winkelcentrum Dockx. Gondola sprak met Mathias Blot, directeur van Docks, die een balans opmaakte van het bijna driejarige bestaan van het winkelcentrum. 

Docks komt vaak in de media, vooral omdat het niet zo succesvol is als oorspronkelijk gedacht. Wat denkt u hiervan? 

Vandaag zeggen we dat een winkelcentrum zijn maturiteit bereikt na 5 à 6 jaar. We vieren in oktober onze 3de verjaardag, de perfecte gelegenheid dus om ons aanbod te evalueren. Meer dan 85% van de merken die nu aanwezig zijn hebben de afgelopen 3 jaar zonder problemen overleefd. In totaal zijn er nu zo’n 105 merken actief in ons winkelcentrum.

Enkele retailers hebben Docks verlaten omdat de huurprijzen te hoog zouden zijn ten opzichte van hun omzet. Heeft u de huur ondertussen verlaagd om nieuwe merken aan te trekken? 

Nee, de nieuwe retailers die de komende weken bij ons hun deuren zullen openen zijn zelf naar ons gekomen. Komende maand verwelkomen we Hema, een van de meest langverwachte merken zo blijkt uit een recente peiling bij onze klanten, maar ook Jack and Jones (kleding), Snipes (kleding en schoenen) en Equivalenza (parfum en cosmetica) maken hun opwachting. 5 merken openen hun deuren in de komende weken en nog eens 10 staan op de planning voor later dit jaar. 

Welke supermarkt zal Match vervangen die besloten heeft om Docks te verlaten omdat de vestiging niet rendabel genoeg was?

Carrefour zal zijn plaats innemen. De werken zijn nog volop bezig en de opening is voorzien voor eind dit jaar. Het gaat dan om een Carrefour Express. 

Wat is het huidige bezoekerspercentage van Docks?  

In 2018 bezochten maar liefst 4,85 miljoen bezoekers ons winkelcentrum en dat aantal willen we dit jaar optrekken tot 5,50 miljoen. Tussen januari en augustus dit jaar zagen we een stijging van 9% in vergelijking met het bezoekersaantal van vorig jaar. We zien vooral hoge bezoekerspercentages bij grote evenementen. Bij Black Friday hebben we bijvoorbeeld 38.000 bezoekers ontvangen. Ons bezoekersmodel is klassiek in vergelijking met andere winkelcentra: de belangrijkste dag is zaterdag, op de voet gevolgd door maandag en woensdag. Dinsdag en donderdag zijn daarentegen erg kalm.

Van wie is Docks nu eigenlijk?

Docks is vandaag in handen van twee entiteiten: een Canadees pensioenfonds en Portus Retail, een retailspeler uit het Verenigd Koninkrijk. Het lokale beheer is in handen van John Lang Lassale. Het bedrijf MVGM heeft recent de beheersactiviteiten van de winkelcentra van John Lang Lassale overgekocht. Sinds eind september zijn we dan ook in handen van MVGM. Een vijftiental mensen werken hier intern in het winkelcentrum Docks.