De Franse logistiek vastgoedgroep Argan gaat het bedrijf Cargo overnemen van de groep Carrefour en een aantal institutionele beleggers. Dat bezit 22 platforms met een oppervlakte van ruim 1,1 miljoen m² die voor de distributie van de Carrefour-winkels in Frankrijk worden ingezet. De transactie heeft een waarde van zo’n 900 miljoen euro.

Cargo bezit deze hoogwaardige en jonge distributiecentra (de gemiddelde leeftijd is amper vijf jaar) en verhuurt ze aan Carrefour. De meeste van deze magazijnen zijn recent door Carrefour ontwikkeld in het kader van de herziening van zijn logistieke netwerk in Frankrijk. Een van die magazijnen is zelfs in aanbouw en zal in het vierde kwartaal van 2019 gereed zijn.

Cargo wordt voor 898 miljoen euro verkocht. Carrefour, die 32% van de aandelen bezit, ontvangt 290 miljoen in cash en Argan-aandelen. Ook de institutionele beleggers ontvangen een mix van cash en (nieuwe) Argan-aandelen.

Carrefour is de jongste Jaren fors aan het herstructureren omdat de formule van de hypermarkten in Frankrijk niet meer zo goed werkt en omdat online spelers zoals Amazon pijn beginnen te doen. In het kader van haar vijfjarig herstructureringsplan voorziet de groep om een groot aantal niet strategische eigendommen te verkopen. Zo verkocht de groep 80% van haar Chinese activiteiten aan de groep Suning.com. Het derde grootste e-commerceplatform van China telde daarvoor 620 miljoen euro neer.

In België heeft Carrefour geen logistiek vastgoed. Toen de groep GB-Inno-BM in 2000 overnam, had deze al de meeste logistieke infrastructuur al verkocht aan logistieke dienstverleners of gesloten. Carrefour deed in 2005 de resterende drie magazijnen in Ternat, Kontich en Nijvel van de hand.