Om aan de groeiende vraag naar bio te voldoen, wil Carrefour 50 Belgische boerderijen helpen bij hun omschakeling naar biologische landbouw. De eerste aan zet is La Ferme du Tambourin.

De vraag naar bio in België is de afgelopen tien jaar verdubbeld. De 1.625 biologische boerderijen in het land volstaan echter niet meer om aan de groeiende vraag van de Belgische bevolking naar deze producten te voldoen. Daarom wil Carrefour via haar Act for Food-platform 50 conventionele boerderijen ondersteunen bij hun omschakeling naar biologische landbouw. Deze verbintenis maakt deel uit van de ambitie van Carrefour om te handelen in het voordeel van voedselkwaliteit door concrete acties om beter te eten. De boerderij Tambourin is de eerste boerderij die met Carrefour deze overgang naar bio heeft gemaakt.

Boerderij Tambourin, een familieboerderij in Rebecq in Waals-Brabant, wordt beheerd door Delphine en Bernard Bartholomew. Als fokkers van melkkoeien zijn ze al meer dan 20 jaar begonnen met het produceren van zuivelproducten met respect voor de gezondheid van klanten en het milieu. Ze bieden een verscheidenheid aan producten: van koemelk yoghurt en kwark over verse kaas met speculoos, en karamel rijstpap tot vanille-crème en volle melk.

Overschakeling naar biologische productie

In 2015 begon de Tambourin-boerderij zijn samenwerking met Carrefour, als lokale producent. Sinds deze lancering zijn hun boerderijproducten verkrijgbaar in een groot aantal Carrefour-winkels in Brussel en Wallonië.

“Sindsdien hebben Bernard en Delphine Bartolomé dankzij de naleving van regels voor milieu en dierenwelzijn dankzij de kwaliteit van hun producten de productie kunnen verhogen. Voortbouwend op dit succesvolle partnerschap, wilden de Tambourin-boerderij en Carrefour hun samenwerking verder ontwikkelen en hun inspanningen bundelen om over te schakelen naar biologische productie”, verklaart Carrefour.  Als onderdeel van deze conversie biedt Carrefour de mogelijkheid aan de boerderij om haar producten in conversie in de traditionele afdelingen te commercialiseren.

Charter

Voor zowel de Tambourin-boerderij als alle bedrijven die dezelfde weg inslaan naar de overschakeling naar biologische landbouw, neemt Carrefour verschillende engagementen. Deze zijn vastgelegd in een charter dat tussen de twee partners is gesloten. Daarin staat onder meer vermeldt dat Carrefour geen exclusiviteit oplegt, de retailer zich engageert voor een periode van 3 tot 5 jaar om een verkoopvolume te garanderen, het voorstander is van milieuvriendelijke verpakkingen en het de mogelijkheid biedt om producten in omschakeling naar bio in traditionele afdelingen te commercialiseren.

Boeren die zich willen inschrijven voor dit bio-conversieproject kunnen contact opnemen met Carrefour via: omschakeling_bio@carrefour.com.