Donderdagochtend maakte De Tijd bekend dat doe-het-zelfketen Brico, dat 152 Belgische winkels heeft en eigendom is van de Nederlandse Maxeda-groep, in de etalage zou staan. Nieuws dat door de directie van de keten ontkend werd tijdens een bijzondere ondernemingsraad donderdagvoormiddag. 

Volgens De Tijd zou Maxeda de investeringsbank Rothschild aangesteld hebben om de 152 winkels van Brico (138 Brico/BricoCity- en 14 BricoPlanit-winkels) in België te verkopen, zo schreef de krant donderdagochtend op basis van meerdere bronnen. Daarbij zou een verkoop naar alle waarschijnlijkheid "in verschillende stukken" gebeuren. Tijdens een bijzondere ondernemingsraad die donderdagvoormiddag plaatsvond ontkende het management van de DIY-keten echter alle geruchten over een mogelijke verkoop. Betekent dit dat dan er niets te zeggen valt over de geruchten? Niet helemaal...

"Brico heeft nood aan investeringen"

"Er waren in het verleden wel degelijk plannen om de keten te verkopen. Daartoe was een mandaat gegeven aan Rothschild, al gooide corona roet in het eten waardoor de plannen werden afgeblazen", aldus Pierre-Alexandre Billiet, CEO van Gondola. "De ontkenning van het management vandaag sluit weliswaar een directe doorverkoop uit, maar sluit niet uit dat dit mandaat misschien opnieuw werd geactiveerd om te zien of er verkoopsmogelijkheden zijn. De groep moet herinvesteren om zijn marktpositie terug op te krikken, want Hubo zit hen op de hielen. Een verkoop in zijn geheel lijkt hoe dan ook onwaarschijnlijk. Maar het Waalse park zou bijvoorbeeld interessant kunnen zijn voor Hubo, of zelfs Hornbach voor de grootste winkels." Ter herinnering: van de 138 Brico- en BricoCity-winkels worden er 81 beheerd door franchisenemers. De overige vestigingen, inclusief de 14 grotere BricoPlanit-winkels, worden rechtstreeks door Maxeda beheerd. Met een omzet van 808 miljoen euro in 2022/2023 heeft Brico 40% van de Belgische DIY-markt in handen.

"We staan al 15 jaar in de etalage"

Tegen de middag sprak Brico CEO Patrick Vandenbogaerde zich uiteindelijk duidelijk uit over de geruchten van een verkoop. "We staan al 15 jaar in de etalage, maar er is nooit een bod geweest. Er zijn de afgelopen vijf jaar regelmatig lekken geweest over verzoeken om informatie van de Rothschild-bank, maar er is fundamenteel niets veranderd", vertelde hij aan L'Echo. Volgens de leidinggevende zijn de recente berichten over een verkoop gebaseerd op contacten die er zijn tussen Brico en de Franse retailer Leroy-Merlin. "In 2022 zijn we gesprekken begonnen met Castorama en Leroy-Merlin, een van onze leveranciers, om een gezamenlijk aankoopcentrale op te zetten. De geruchten over een verkoop begonnen afgelopen september, toen we met Leroy-Merlin zijn gaan samenwerken op het gebied van inkoop", legde hij uit. Tot slot probeerde Patrick Vandenbogaerde ook de vakbonden gerust te stellen over een mogelijke franchisering van de winkels. "De doe-het-zelfsector is heel anders dan de voedingssector. Het vereist expertise van het personeel, dat een adviserende rol heeft en de soms zeer technische vragen van klanten moet kunnen beantwoorden. Zelfs als we zouden worden overgenomen, zou de situatie niet veranderen", concludeert hij, terloops erop wijzend dat het merk onlangs zelfs twee franchisewinkels heeft geïntegreerd.