Verschillende Europese supermarkten hebben besloten om producten op basis van biefstuk dat gelinkt wordt aan ontbossing in Brazilië niet langer te verkopen. Bij ons doen Delhaize en Carrefour dat.

De Europese supermarktketens trekken de producten terug na een onderzoek van ngo’s Reporter Brasil en Mighty Earth. Drie industriële vleesbedrijven uit Brazilië worden daarbij beschuldigd betrokken te zijn bij ontbossing van bepaalde regio’s in het land. Producten van die bedrijven liggen bij Europese supermarktketens in de vorm van gedroogd biefstuk, corned-beef of vers vlees. In België is dat het geval voor Carrefour en Delhaize. “Bij ons ligt er jerky beef, een soort gedroogde vleessnack, van Jack Link’s in de rekken”, zegt Roel Dekelver, woordvoerder bij Delhaize. “We kopen dat niet meer in, nadat we op de hoogte werden gebracht van het onderzoek van de ngo’s.” Ook Carrefour België verkoopt niet langer een referentie van het merk, dat voor zijn gedroogde biefstuk samenwerkt met het Braziliaanse bedrijf JBS. 

Ook elders in Europa beslissen retailers niet langer bepaalde vleesproducten uit Brazilië aan te bieden. Supermarktketen Auchan liet aan persagentschap AFP weten dat het een product van Jack Link’s niet langer aanbiedt in Frankrijk en dat het een onderzoek doet naar de oorsprong ervan. Carrefour meldt dat het de oorsprong van andere producten bekijkt en dat het ook daar zal ingrijpen als het nodig is. Verschillende supermarkten vermijden de verkoop van Braziliaans biefstuk waarvan de producten gelinkt zijn aan ontbossing. “We hebben nu de beslissing genomen om progressief Braziliaans rundsvlees uit de rekken te halen en te vervangen door producten uit andere landen”, aldus Albert Heijn aan AFP.