Bpost lanceert een CO2-calculator voor bedrijven in België, waarmee ze de CO2-uitstoot van pakketten kunnen berekenen. Dat moet hen helpen om hun duurzaamheidsdoelstellingen gemakkelijker te bereiken. 

Bpost lanceert een nieuwe transparante tool om de uitstoot van pakketten te berekenen. Dat moet klanten helpen om hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. De CO2-calculator, gevalideerd door Vinçotte, is speciaal bedoeld voor bedrijven en maakt het mogelijk om de hoeveelheid CO2-uitstoot per pakket en per klant te evalueren. Het genereert een geautomatiseerd rapport op basis van verschillende parameters zoals het gewicht, het aantal pakjes, de afgelegde afstanden, het aantal stops en het type transportvoertuig. Vandaag zijn het nog de medewerkers van bpost die de informatie die de tool aanlevert met de klant zullen delen. Het is de bedoeling om de tool in een latere fase open te stellen voor klanten zodat ze de CO2-calculator zelf kunnen gebruiken. “Onze CO2-calculator biedt klanten transparante informatie over hun uitstoot en helpt hen om weloverwogen beslissingen te nemen om hun impact op het milieu te verminderen", reageert Karin Enzlin, business development director sustainability bij bpost. "De tool maakt onze inspanningen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen niet alleen zichtbaar, maar we moedigen zo ook anderen aan om zich bij ons aan te sluiten op de weg naar een groenere toekomst."

De introductie van de CO2-calculator maakt deel uit van de algemene strategie van bpost om zijn uitstoot te verminderen. Concreet wil het bedrijf zijn operationele emissies tegen 2030 met 55% verminderen en tegen 2040 koolstofneutraal zijn. "De maatregelen die bpost momenteel doorvoert (elektrisch wagenpark, Ecozones, enzovoort) werpen alvast hun vruchten af: eind 2023 was 22% van zijn last mile-leveringen al emissievrij", klinkt het bij bpost.