#2 Gondola proefde voor u drie A-merken van bolognesesauzen blind. Hierbij de mening van de redactie en het commentaar van voedingsdeskundige Lut Van Lierde. Deze week is het de beurt aan de bolognesesaus van Miracoli.

Bolognesesaus blijft een van de meest populaire sauzen in België. Daarom hebben we geprobeerd te achterhalen wat de bolognesesaus van drie grote A-merken (Manna, Miracoli en Barilla) zo specifiek maakt. Onze eerste vaststelling: het vlees, over het algemeen half rund en half varken, vertegenwoordigt ongeveer 20% van een bolognesesaus, terwijl de tomaten goed zijn voor ongeveer 50% van het recept. De rest van de samenstelling varieert naargelang het merk. Sommige mikken op de prijs, een belangrijk argument voor een publiek van studenten of mensen met een laag inkomen, andere moeten het dan weer hebben van de kwaliteit. Hun prijs ligt hoger, en ze brengen iets origineels om een meer specifieke targetgroep over de streep te trekken. Onze journalisten hebben het spel gespeeld door de drie sauzen ‘puur’, dus zonder toevoeging van pasta te proeven. Deze week is het de beurt aan de saus van Miracoli.

Miracoli-saus (750 g – 5,64 euro bij Colruyt)

Ingrediënten

Tomaten (48%), tomatenpuree (12%), rundvlees (10%), varkensvlees (10%), uien (6%), wortelen (4%), selderij, suiker, zonnebloemolie, zout, gemodificeerd maïszetmeel, natuurlijke aroma’s, zuurteregelaar (citroenzuur), kruiden (bevat peterselie), knoflook, specerijen.

De mening van de voedingsdeskundige: het recept van de Miracoli-saus is korter dan dat van Manna, wat een goed teken is. Het recept vermeldt onder andere dat er een zuurteregelaar gebruikt werd, wat niet onontbeerlijk is, vooral omdat er toegevoegde suikers in zitten. Alle drie de bologneserecepten bevatten trouwens extra suiker, wat niet echt aangeraden is. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om per dag niet meer dan 50 gram suiker te consumeren, natuurlijke en toegevoegde suikers samen. De Miracoli-saus bevat met 1,8 gram ook het meeste zout per portie van 100 gram. Zout werkt als smaakversterker, net als suiker en vet. Wat dit laatste betreft doet de Miracoli-saus het beter dan de Manna: ze bevat maar 1 gram verzadigde vetzuren. We geven ook nog even mee dat de ingrediënten die in vet vermeld staan in een recept de 14 allergenen zijn die volgens de Europese Unie vermeld moeten worden in de samenstelling van een product.

De mening van de redactie: onze journalisten vinden dat de Miracoli-saus afwijkt van de smaak van de klassieke bolognese, dat de tomaat meer doorsmaakt en dat ze zuurder is. Sommigen onder ons hebben deze saus op één gezet omwille van haar originele en praktische kant: de Miracoli-saus, met haar sterkere tomatensmaak, kan dienen als basissaus. Het is dan aan de consument om een ingrediënt naar keuze toe te voegen, zoals ham of kaas, naargelang wat hij in de koelkast heeft liggen.

Manna

Wilt u weten of de Manna-saus in de smaak viel? Lees dan snel het eerste deel van onze serie!

Klik hier!
Manna