Klanten krijgen de keuzevrijheid om in Vlaanderen en Brussel hun bestelling nog dezelfde dag te laten leveren. Een bestelling geplaatst voor 12 uur kan op werkdagen tussen 18 en 22 uur door een koerier van bpost afgeleverd worden. Beide bedrijven gaan ook nauwer samenwerken om op zondag te leveren.

Beide diensten, “Vandaag Bezorgd” en “Zondaglevering”, worden vanaf deze week uitgerold. De same-day delivery wordt aangeboden voor de producten die bol.com zelf verkoopt, maar niet voor die van externe verkopers, tweedehands artikelen of grote en zware producten. Dat geldt ook voor de zondaglevering. In beide gevallen wordt 2,99 euro kosten aangerekend, tenzij de klant lid is van Select, het voordeelabonnement van bol.com.

“We willen maximaal inspelen op de wensen en verwachtingen van onze klanten en hen zoveel mogelijk keuzes aanbieden voor de levering van hun pakjes”, zegt Koen Van Gerven, CEO van bpost. “Een breed pallet aan leveringsopties verhoogt ook de kans dat de bezorging vanaf de eerste keer slaagt”, voegt woordvoerster Barbara Van Speybroeck voegt toe. “Hierdoor daalt het aantal nutteloze ritten”.

De klant aan het stuur

“Als het aankomt op het bezorgen van pakjes, is het belangrijk dat onze klanten maximale keuze hebben. Daarmee hebben ze de regie en komen ze niet voor verrassingen te staan”, zegt Huub Vermeulen. Van Speybroeck beaamt: “In e-commerce zit de klant steeds nadrukkelijker aan het stuur. In sommige gevallen zullen klanten voor Vandaag Bezorgd kiezen omdat de bestelling hoogdringend is, maar ook omdat het hen beter uitkomt, bijvoorbeeld omdat ze ’s anderendaags niet thuis zijn.

Logistieke uitdaging

In Nederland wordt de dienst Vandaag Bezorgd al sinds het najaar 2016 aangeboden. Een uitbreiding van de dienst naar België was niet evident, omdat op logistiek gebied een same-day bezorging vanuit het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk een moeilijke opdracht is. Net als voor de next-day leveringen gebeurt het fulfilment in het distributiecentrum. “De bestellingen worden er opgehaald en overgebracht naar de bpost-sorteercentra in Antwerpen, Brussel en Gent. Van daaruit wordt de distributie met eigen personeel uitgevoerd. Om deze dienstverlening te kunnen aanbieden steunen we dus volledig op eigen middelen”, legt Van Speybroeck uit.

Voorlopig wordt de same-day bezorging door bpost alleen aan bol.com-klanten aangeboden. De zondaglevering in Vlaanderen en Brussel is nieuw voor bol.com, maar niet voor bpost. Die levert al pakjes op zondag voor een aantal webshops, waarvan Coolblue de grootste is.