Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) heeft in de nacht van 18 op 19 december actie gevoerd bij de distributiecentra van Lidl in Gullgegem en Sint-Niklaas en bij Transmeat, een logistiek centrum van Renmans in Londerzeel. De boeren protesteerden tegen de “eindeloze prijzenslag van de grootretailers op kap van de boer”, zo laat de organisatie weten. Ze deden dat ’s nachts, zodat de consument er geen hinder van zou ondervinden.

Sommige supermarktketens in het ketenoverleg willen de prijzen nog altijd onder de minimumprijzen van de boer drukken, klinkt het. Door actie te voeren bij Lidl en Renmans, is duidelijk dat ABS de discounters viseert. Dat verse landbouwproducten daar aan knalprijzen verkocht worden om de consument te lokken ten koste van de boeren, is hen een doorn in het oog.

Dat de Belgische boeren het moeilijk hebben, wordt bevestigd door recente cijfers van Eurostat. Het Belgische landbouwinkomen is in 2014 met 15,2% gedaald, maakte het Europese statistiekbureau deze week nog bekend.