Winkelketen Blokker staat te koop. Eigenaar Mirage Retail Group is op zoek naar een nieuwe eigenaar, nadat de verkoop van speelgoedketen Intertoys mislukte.

De oer-Nederlandse winkelketen Blokker staat te koop. Mirage Retail Group verstuurde een document naar mogelijke kopers dat de Nederlandse zakenkrant FD kon inkijken. “We zijn bezig met de financiering van Blokker. Daarvoor onderzoeken we alle opties”, aldus directeur Ynse Stapert van Mirage Retail Group. De winkelketen doet het “onderliggend heel goed”, klinkt het. Blokker maakte het voorbije boekjaar wel een bruto verlies van 1,8 miljoen euro. Daarbij komen nog de schulden van het distributiecentrum van de keten in Geldersmalsen, dat ook te koop staat. Stapert, nog maar sinds 1 februari aan het hoofd van de retailgroep, wil in Nederlandse media niets kwijt over de vraagprijs voor de Nederlandse winkelketen met 400 filialen en 4.000 werknemers. Er is veel werk nodig om de winkelketen er bovenop te helpen, wat de prijs allicht drukt. 

Dat er gezocht wordt naar een overnemer is niet verrassend. Het was al langer bekend dat Mirage Retail Group op zoek was naar vers geld, nadat de verkoop van speelgoedketen Intertoys niet door ging. Na het faillissement van elektronicaketen BCC in het najaar van 2023 bevestigde toenmalige CEO Michiel Witteveen dat andere ketens van de groep op termijn zouden verkocht worden. Daarbij werd ook Blokker genoemd. De keten behoort sinds 2019 tot de Mirage Retail Group. Michiel Witteveen nam de keten destijds over van de familie Blokker. De winkelketen heeft het moeilijk met de concurrentie van Action, Ikea en Hema, die elk op hun manier in dezelfde vijver vissen en mikken op consumenten die huishoudspullen willen aan hele lage prijzen. Sinds 1 januari is Pauline Boermande nieuwe CEO van Blokker.