Op woensdag 17 mei opent Bio-Planet een gloednieuwe winkel in Machelen. Het is de 25ste winkel van de keten in België en de derde in de noordoostelijke Rand rond Brussel, na Grimbergen en Nossegem. 

Bio-Planet Machelen ligt langs de Haachtsesteenweg 7 aan het kruispunt met de Woluwelaan, vlak bij het dorpscentrum van deelgemeente Diegem. Op dezelfde locatie bevindt zich een tankstation van DATS 24, de brandstofspecialist van Colruyt Group, met binnenkort ook een CNG-pomp. Enkele honderden meters verderop opende de groep begin maart nog een OKay-buurtwinkel.

 

Compleet aanbod op 730 m²

Op een winkeloppervlakte van 730 m² vinden klanten het volledige assortiment van zo’n 6.000 producten, zowel voeding als niet-voeding. Bio-Planet biedt alles wat er in een supermarkt te vinden is, met als bijkomende meerwaarde dat het aanbod biologisch en ecologisch is. 9 bediende-verkopers helpen de klanten in de winkel. Aan de bedieningstoog (assortiment kaas, vlees en vegetarische producten) werken 5 medewerkers. Bio-Planet Machelen heeft 62 parkeerplaatsen en een laadpunt voor elektrische auto’s. De fietsenstalling biedt plaats aan 10 fietsen en heeft ook een laadpunt voor elektrische fietsen.

Grootste luchtzuiverende groengevels tot nog toe

Bio-Planet Machelen werd met duurzame technieken en materialen ingericht. Het gebouw is goed geïsoleerd, luchtdicht en energiezuinig. De winkel heeft een milieuvriendelijke koelinstallatie op propaan voor de versmarkt en de bedieningstoog. Een propaankoelinstallatie heeft veel minder onderhoud nodig, gaat dubbel zo lang mee en stoot over de hele levensduur maar liefst 90% minder broeikasgassen uit dan klassieke installaties met een synthetisch koudemiddel.

Via lichtkoepels in het dak wordt maximaal gebruik gemaakt van het daglicht, terwijl de ledverlichting voor 30% minder energieverbruik zorgt. De groengevels zuiveren de lucht en zorgen voor meer biodiversiteit. Ze hebben een oppervlakte van bijna 100 m² en zijn daarmee de grootste bij Bio-Planet tot nog toe. Verder is er nog een buffer voor regenwater, dat zo maximaal gerecupereerd en hergebruikt wordt om bijvoorbeeld schoon te maken.