Komt er een einde aan wegwerpverpakkingen bij fastfoodketens in België? Wel als het van federaal minister van Leefmilieu Zakia khatabbi (Ecolo) afhangt. Zij werkt aan een wetsontwerp dat fastfoodketens verplicht om herbruikbaar servies te gebruiken. Dat schrijft Le Soir.

Minister van Leefmilieu Khatabbi wil de strijd tegen afval opvoeren en werkt daarom aan een voorstel waarin wegwerpverpakkingen bij fastfoodketens geschrapt worden. Hiermee volgt ze het voorbeeld van onze Franse buren, waar fastfoodketens sinds 1 januari 2023 enkel nog herbruikbaar servies mogen gebruiken om maaltijden aan te bieden. Concreet wil onze minister van Leefmilieu niet alleen wegwerpbakjes, -schaaltjes, of -bekers voor voeding voor eenmalig gebruik (pasta, noedels, frieten, salade,..) weren, maar ook geplastificeerd karton voor ijsjes of dranken. Het voorstel zou zowel van toepassingen zijn op meeneemmaaltijden als op eten dat ter plaatse wordt geconsumeerd. Of het ook zover komt in België is voorlopig nog even afwachten: het voorstel wordt momenteel namelijk besproken met de sector, waarna het naar het parlement gaat. Het doel is om het voorstel in 2024 in te voeren.

Sectorfederatie Comeos, dat ook fastfoodketens vertegenwoordigt, staat open voor het voorstel, maar vraagt wel om enkele aanpassingen. Zo moet er een onderscheid komen tussen meeneemmaaltijden - waar nieuwe verpakkingen voor moeten ontwikkeld worden - en gerechten die ter plaatse kunnen worden gegeten. Bij die laatste pleit Comeos volgens de krant De Standaard voor een gefaseerde invoering, waarbij eerst wordt gefocust op herbruikbare drankbekers.