Insectenvet in plaats van boter in gebakjes en andere bereidingen? Volgens onderzoek van UGent kan het perfect:vervang in een gebak de helft van de boter met insectenvet en je proeft het verschil nauwelijks. Het voordeel: insectenvet is duurzamer.

Verandert de smaak van een gebak als je boter voor de helft vervangt met insectenvet? Dat was de vraag die de onderzoekers zich stelden. Ze gebruikten vet van larven van de zwarte soldatenvlieg in wafels, koekjes en cake en bakten van elke soort 3 versies: één met enkel boter, één waarin een vierde van de boter vervangen werd met insectenvet en een waarin de helft van de boter door insectenvet vervangen werd. Ze schotelden de drie versies van het gebak voor aan een smaakpanel, met de vraag of ze het verschil proefden. Het gebak met een vierde aan insectenvet doorstond glansrijk de test: de proefpersonen proefden niet dat hier insectenvet in gebruikt was. Bij wafels merkten ze het insectenvet zelfs niet op wanneer de helft van de boter vervangen was. Ook de textuur en de kleur weken nauwelijks af van het origineel.

“De ecologische voetafdruk van een insect is veel kleineer dan die van runderen”, aldus onderzoekster Daylan Tzompa-Sosa van de faculteit Bio-ingenieurswetennschappen UGent. “Bovendien kunnen we insecten in grote hoeveelheden kweken in Europa, waardoor ook de voetafdruk van het transport verkleint. Melk voor boter wordt immers vaak geïmporteerd van buiten Europa.” Bovendien heeft insectenvet ook een gezonder potentieel. “Insectenvet bevat laurinezuut en dat maakt het product onder meer lichter verteerbaar dan boter. Bovendien heeft laurinezuur een antibacteriële, antimicrobiële en antimycotische werking. Dat betekent dat het bijvoorbeeld in staat is verschillende virussen, bacteriën of ook schimmels in het lichaam onschadelijk te maken, waardoor het een positief effect op de gezondheid kan hebben.”