De Duitse maaltijdboxengigant HelloFresh publiceerde vrijdag zijn winstverwachtingen voor 2024 die ver onder de verwachtingen lagen. Bovendien stelde het bedrijf ook zijn ambities voor de middellange termijn naar beneden bij. Dat was niet naar de zin van beleggers.

HelloFresh verwacht een geconsolideerde omzet van ongeveer 7,597 miljard euro in 2023, vergeleken met 7,607 miljard euro in 2022 (+2,8% tegen constante wisselkoersen), en een aangepaste EBITDA van 448 miljoen euro, volgens voorlopige cijfers die het Duitse bedrijf vrijdag bekendmaakte. Deze twee cijfers zijn in lijn met de vooruitzichten die het bedrijf eerder gaf, ook al liggen ze aan de onderkant van de prognoses. Voor 2024 mikt HelloFresh op een omzetgroei tussen 2 en 8% (tegen constante wisselkoersen) en een aangepaste EBITDA tussen 350 en 400 miljoen euro. Een grote teleurstelling, aangezien analisten een groei van meer dan 7% hadden verwacht en vooral een aangepaste EBITDA van ongeveer 560 miljoen euro, volgens de consensuscijfers van het bedrijf. In zijn persbericht schrijft het bedrijf deze vertraging toe aan verschillende factoren. Aan de kant van de kant-en-klare maaltijden wijst het bedrijf op "de voortdurende uitbreiding" van zijn productiecapaciteit”, evenals op "hoge marketinguitgaven, gezien de sterke groei van zijn klanten". En aan de kant van de 'maaltijdboxen wijst het bedrijf in het bijzonder op de impact van de vaste kosten door de volumedaling, het opstarten van twee belangrijke nieuwe fulfilmentcentra (in het VK en Duitsland/Oostenrijk/Zwitserland) en verdere investeringen in producten".

Tot overmaat van ramp heeft HelloFresh ook een kruis gemaakt over zijn omzet- en winstverwachtingen voor de middellange termijn, "gezien de heel andere bedrijfsomstandigheden dan toen het bedrijf zijn doelen oorspronkelijk stelde". Tot nu toe streefde de maaltijdboxenspecialist ernaar om in 2025 de kaap van 10 miljard euro omzet en 1 miljard euro aangepaste EBITDA te overschrijden. Dit is niet langer het geval en het in Berlijn gevestigde bedrijf heeft voorlopig geen andere streefdatum gegeven voor het bereiken van zijn ambitieuze doelen.

Beurscrash

De tegenvallende omzet- en winstverwachtingen stemden beleggers allesbehalve tevreden. Halverwege de ochtend had het aandeel van HelloFresh SE dan ook bijna de helft van zijn waarde verloren ten opzichte van de slotkoers op donderdagavond. De bank J.P. Morgan liet in een notitie weten dat de onbetrouwbare prognoses van het management ervoor zullen zorgen dat beleggers het aandeel waarschijnlijk zullen mijden totdat de resultaten verbeteren, aldus Reuters.

HelloFresh is van plan om haar volledige jaarverslag voor het boekjaar 2023 zoals gepland op 15 maart te publiceren.