Na enkele maanden onzekerheid over de directie van Best Buy, de wereldwijde nummer een van elektronicawinkels voor het grote publiek, heeft de distributeur de Fransman Hubert Joly benoemd op de post van algemeen directeur. Hij is de voormalige directeur van de hotel- en toerismegroep Carlson en is gespecialiseerd in de sanering van ondernemingen. Het aandeel van de groep is met 10,4% gedaald. De benoeming van Hubert Joly werd overschaduwd door het stopzetten van de besprekingen met de oprichter van de groep, Richard Schulze, om het bedrijf eventueel van de beurs te halen.

Zondag kondigde Best Buy aan dat Richard Schulze het aanbod van de groep voor een boekenonderzoek voor een mogelijke overname had afgeslagen. De weigering heeft te maken met de voorwaarden die door de raad van bestuur waren gesteld en die hem zouden beletten zijn aanbod openbaar te maken.

Vandaag, dinsdag 21 augustus, rekent Best Buy op een nieuwe verlaging (-3,2%) van zijn verkopen bij gelijkblijvende omstandigheden en ziet af van zijn prognoses over het gehele boekjaar. De groep heeft zijn programma van de terugkoop van aandelen opgeschort.

Richard Schulze kwalificeert Hubert Joly als een voortreffelijke bestuurder, maar is van mening dat Best Buy een sterke leiding nodig heeft die kan steunen op ervaring in de distributie en het bedrijf Best Buy door en door kent. Al heeft Hubert Joly nog nooit in de distributie gewerkt, hij heeft veel ervaring op het gebied van de sanering van bedrijven in de sector van de technologie, media en diensten. Hij zal hier een weerwoord moeten vinden voor de uitholling van de prestaties van de groep tegenover de concurrentie van de online distributeurs en de discountzaken.

Update: Aan de Fransman Hubert Joly zou 30 miljoen dollar zijn aangeboden om hem over te halen de leiding van Best Buy over te nemen. Hij zal een salaris van 1,175 miljoen dollar ontvangen en in het komende boekjaar bonussen ter waarde van minimaal 8,75 miljoen.