Arvesta, de groep waar Aveve onderdeel van uitmaakt, werd gisteren getroffen door een cyberaanval. Een tiental winkels werden getroffen, waardoor 3 vestigingen zelfs even moesten sluiten. Vandaag konden alle 250 Aveve-winkels opnieuw probleemloos hun deuren openen. De Aveve-website is daarentegen wel nog offline.

Gisterenochtend werd Arvesta, de groep waartoe Aveve behoort, getroffen door een zware cyberaanval. Een tiental Aveve-winkels ondervonden daardoor problemen met hun netwerk waardoor de kassa’s niet meer werkten. Drie onder hen moesten zelfs hun winkel sluiten. Daarbij ging het om de Aveve-vestigingen in Wilsele, Kampenhout en eentje in Wallonië. Hoe groot de gevolgen van de aanval zijn is voorlopig nog niet duidelijk. “We zijn volop de impact van de cyberaanval in kaart aan het brengen”, verklaart Stéphanie Deleul, woordvoerster bij Arvesta, aan Gondola. “Gelukkig heeft ons antivirussoftware gisteren goed gewerkt, waardoor we de aanval snel hebben opgemerkt en delen va het netwerk tijdig konden afsluiten. Bovendien hebben we ondertussen al de netwerkproblemen in de winkels kunnen oplossen, waardoor alle 250 Aveve-winkels deze ochtend probleemloos hun deuren konden openen.”

Of dat betekent dat alles ondertussen terug onder controle is, is niet het geval. Zo is de website van Aveve nog steeds offline. “We hebben preventief bepaalde systemen platgelegd om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Daarbij gaat het onder meer om de Aveve-website, maar ook om enkele websites voor land- en tuinbouwers. Momenteel zijn we volop aan het zoeken naar hoe we het probleem kunnen oplossen. Maar we doen er alles aan om de websites zo snel mogelijk weer online te krijgen, al willen we wel dat alles op een veilige manier verloopt”, besluit Stéphanie Deleul.