De retailmarkt staat wereldwijd onder druk. Ook in België, maar niet in de Antwerpse Huidevettersstraat. Die is volgens vastgoeddienstverlener Cushman & Wakefield aan een ware heropleving bezig. Vandaag staan er immers nog maar twee winkelpanden te huur staan. 

De afgelopen maanden hoorden we niets dan slechts nieuws over de Belgische retailvastgoedmarkt. De markt komt steeds meer onder druk te staan door de toegenomen druk van e-commerce en een veranderend consumentengedrag, en dat resulteert in steeds meer faillissement en winkelsluitingen, zelfs op belangrijke winkelstraten als de Antwerpse Meir of de Brusselse Nieuwstraat. Onderhandelingen over lagere huurprijzen waren dan ook nog nooit zo populair. Volgens winkelspecialist Locatus staan we zelfs aan de vooravond van een retailcrisis, allesbehalve goed dus. Toch hoeft het niet allemaal kommer en kwel te zijn. Vastgoeddienstverlener Cushman & Wakefield België liet in een blogpost immers weten dat de Antwerpse Huidevettersstraat weer volop aan het heropleven is. “In slechts enkele jaren is de Huidevettersstraat, een winkelstraat die hard getroffen werd door leegstand, opnieuw (bijna) helemaal volgelopen met retailers. Shoppers kunnen vandaag al langsgaan bij Iro, Arket, Liu Jo, Aux Merveilleux de Fred de vernieuwde concept store van Un Jour Ailleur”, verklaart Cushman & Wakefield. Bovendien opent onder meer Ted Baker er binnenkort de deuren van zijn eerste flagship store en tekent ook COS present.

Cushman & Wakefield België speelde een belangrijke rol in de heropleving van de winkelstraat. De afgelopen twee jaar haalden ze niet alleen enkele grote nieuwe huurcontracten binnen, ze overtuigden ook enkele andere retailers om hun huurcontract te vernieuwen. En de vastgoeddienstverlener is er alvast van overtuigd dat het succes zich niet alleen zal beperken tot de Huidevettersstraat. “We verwachten dat de transformatie van de Huidevettersstraat zich zal doorzetten naar omliggende straten”, vertelt Fammeke Horions, Associate Capital Markets Retail bij Cushman & Wakefield Belgium. “Straten als de Schuttershofstraat en de Groendalstraat worstelen nog steeds, de leegstand blijft daar een reëel probleem, maar wij zijn er niettemin van overtuigd dat ook zij op de lange termijn zullen herleven.”

Betekent dit dan dat het terug beter gaat met de Belgische retailvastgoedmarkt? Nee. Gerard Zandbergen, CEO van winkelspecialist Locatus, nuanceert het succes van de Huidevettersstraat. “Het gaat inderdaad niet overal slecht”, verduidelijkt de topman. “Er zijn nog straten in andere steden die het wat beter doen. Maar één straat in vergelijking met de rest: in een stad als Antwerpen is dat succes verwaarloosbaar. Op zich is het een mooi succes voor Cushman & Wakefield, maar de toestand van de hele winkelmarkt verandert er spijtig genoeg niet door.”