Amazon lanceert zijn dienst Amazon Pantry in België en Frankrijk. De Premium-klanten zullen er hun wekelijkse aankopen kunnen doen van zowel food als non-food producten. De bestellingen gebeuren op een dedicated platform. De artikels worden binnen de 2 à 4 werkdagen thuis geleverd.

Amazon test Amazon  Pantry-dienst (vrij vertaald: Amazon Provisiekast) al sinds enkele maanden in Frankrijk. De proef was succesvol, zodat de e-commerce gigant vandaag officieel de nieuwe dienst op de Franse en de Belgische markt introduceert. Dat laatste gebeurt via Amazon.fr.

Net als Amazon Fresh in de Verenigde Staten en in Groot Brittannië, wordt Amazon Pantry voorbehouden aan de Premium-klanten. De dienst wordt nu al aangeboden in de VS, Duitsland, Japan, het VK en Spanje.

3800 referenties, 600 merken

In het assortiment van Amazon Pantry vindt men kruidenierproducten, drank, babyproducten, huishoudartikelen, hygiëne- en schoonheidsproducten, dierenvoeding en zelfs bureaubenodigdheden. In totaal kan de consument kiezen tussen 3.800 referenties van 600 merken, zoals Panzani, Lustucru, Le Chat, Lipton, Signal, Kellogg’s, Whiskas, enz. Voorlopig worden geen verse producten op het platform aangeboden.

Aankopen per stuk

De producten die op Amazon Pantry beschikbaar zijn, zijn het ook op Amazon.fr. Wat is dan het verschil? In het eerste geval worden verbruiksartikelen in kleine hoeveelheden aangeboden, terwijl Amazon.fr eerder grotere loten verkoopt. Daarnaast worden de producten die via Pantry verkocht worden, door de e-tailer zelf gestockeerd en verstuurd. Zo kan Amazon de levertermijnen beter beheersen, alsook de beschikbare stocks en de betrouwbaarheid van de dienstverlening. Tevens maakt dat een betere controle van de aangekondigde prijzen mogelijk.

Hoe werkt het?

Een consument die een bestelling bij Amazon Pantry wil plaatsen, moet eerst lid worden van de Premium-dienst, wat 49 euro per jaar kost. Nadien krijgt hij of zij toegang tot het dedicated platform en kan hij of zij kiezen tussen de duizenden verschillende producten. Om te kunnen bestellen, geldt geen minimum aankoopbedrag. De aankopen worden thuis geleverd aan een vast tarief van 3,99 euro per doos van maximum 20 kg of 110 liter en van 0,99 euro per bijkomende doos. Voor elk artikel wordt bij aankoop duidelijk vermeld wat de vullingsgraad van de doos is.

De levering is gratis wanneer de klant vijf artikels koopt uit een gamma producten uit diverse categorieën die Amazon naar voren schuift. Dat maakt van Amazon Pantry een van de goedkoopste boodschappendiensten en dus een stevige concurrent voor de webwinkels van de conventionele retailers. Enkele voorbeelden: Carrefour levert thuis via bringr voor 9,5 euro per bestelling; Delhaize vraagt 5,45 à 9,95 euro en Wink 9,95 euro.

Twee à vier werkdagen

In België zal de levering van de Pantry-bestellingen binnen de twee à vier werkdagen gebeuren. In Frankrijk zal dat twee à drie dagen zijn. Dat is dan weer trager dan de klassieke concurrenten, die meestal de dag zelf of de dag erna leveren.

Commentaar van Pierre-Alexandre Billiet, van de Gondola Group:

Waarom lanceert een gigant zoals Amazon bij ons een boodschappendienst met alledaagse producten? Sinds zijn oprichting focuste Amazon vooral op… nichemarkten. CD’s, DVD’s, boeken en dergelijke zijn producten met een beperkte waarde… maar een grote marge.  De markten hebben een beperkte omvang, maar op wereldvlak zijn ze echter groot.

De strijd die Amazon nu moet winnen, is die van de ‘recurrente’ (herhaalde) aankopen. Met zijn predictieve modules zal de e-tailer beter in staat zijn om aan de vraag van de consument te beantwoorden. Voorlopig worden geen verse producten aangeboden. Maar het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd dat de Amazon Fresh-dienst ook bij ons wordt aangeboden.

Toch is het de vraag of Amazon de uitdaging van de recurrente bestellingen aankan. Indien hij die strijd niet kan winnen, dan mag men zich de komende maanden verwachten aan een aanzienlijke vertraging van de groei. En aangezien groei de bestaansreden van de online-gigant is, dreigt het hele model klappen te krijgen.