Na Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vorig jaar, is het nu de beurt aan Nederland om de prijs van het Prime-abonnement van Amazon te zien stijgen. België is voorlopig gespaard gebleven, maar voor hoe lang nog?

De prijs van Amazons Prime-abonnement stijgt in Nederland van € 2,99 naar € 4,99 per maand. De tariefsverhoging gaat onmiddellijk in voor nieuwe abonnees, terwijl de bestaande leden hun factuur pas vanaf 12 december zullen zien stijgen. Daarnaast komt er ook een jaarabonnement van 49,99 euro. We herinneren eraan dat abonnees van de Prime-dienst hun bestellingen gratis kunnen laten thuisbezorgen of genieten van Amazons videodienst.

In tegenstelling tot onze noorderburen valt België in dit stadium niet onder de tariefverhoging. "De prijswijziging voor Prime in andere landen heeft geen invloed op Amazon.com.be", bevestigde een vertegenwoordiger van de Amerikaanse e-commercegigant ons vrijdag. De abonnementskosten blijven voor België dus ongewijzigd: € 2,99 per maand of € 25 per jaar. Maar voor hoe lang nog? Vorig jaar verhoogde Amazon zijn prijzen in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Bovendien is het Prime-abonnement in deze landen veel duurder dan hier: € 6,99 per maand of € 69,90 per jaar in Frankrijk, € 8,99 per maand of € 89,90 per jaar in Duitsland en £ 8,99 per maand of £ 95 per jaar in het Verenigd Koninkrijk. De 'voorkeursbehandeling' die ons land krijgt, kan ongetwijfeld worden verklaard door het feit dat Amazons Belgische webshop nog zo jong is. Hij werd immers pas vorig jaar gelanceerd, flink wat later dan in de buurlanden dus. De Nederlandse versie van het platform is bijvoorbeeld gelanceerd in 2020, zo'n 3 jaar vóór de huidige prijsverhoging.