Bij supermarktketen Delhaize hebben vakbonden en directie een akkoord bereikt, waardoor alle winkels weer open zijn gegaan. 

Vorige vrijdag brak er in vier Brusselse Delhaize-winkels een spontane staking uit, die vandaar uitbreidde naar minstens 15 winkels in Brussel en Wallonië. Ook tijdens en na het weekend bleven enkele winkels, vooral in het Brusselse, dicht. Op het hoogtepunt van de acties waren er 18 winkels gesloten en ook op dinsdag waren er nog altijd 10 winkels dicht.

Ontwerptekst

Ondertussen is de sociale rust echter teruggekeerd bij Delhaize. Na een dag onderhandelen hebben directie en vakbonden een akkoord bereikt, vertelt woordvoerder Roel Dekelver. “We hebben dinsdag overleg gehad tussen de directie en de syndicale partners. De uitkomst daarvan is een ontwerptekst, die de vakbonden nu zullen voorleggen aan hun achterban.” Volgende week zou er meer duidelijkheid moeten komen.

Over de inhoud van het akkoord wil de directie niets kwijt. Het bedrijf zegt wel blij te zijn dat de sociale dialoog terug opgepikt is en dat alle winkels van de keten weer open zijn en klanten gewoon opnieuw overal hun boodschappen kunnen doen.

De acties zijn het gevolg van onvrede onder werknemers over het personeelstekort en de verslechterde arbeidsvoorwaarden. Sinds Delhaize in 2014 een grote herstructurering aankondigde, doet het bedrijf het met minder personeel, dat flexibeler ingezet wordt in de winkels. Die nieuwe structuur werkt echter niet in alle winkels even goed, en zorgt volgens de vakbonden voor een verhoogde werkdruk, lege rekken en lange wachtrijen aan de kassa.